VDL introduceert snelsluitend ventiel voor explosie-isolatie

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: VDL introduceert snelsluitend ventiel voor explosie-isolatie

Om met een onverhoopt ontstane explosie in een procesapparaat om te gaan zijn er verschillende manieren zoals drukontlasting en het plaatsen van een explosie onderdrukkingssysteem.
Minstens zo belangrijk is te verhinderen dat een explosie zich door een aangesloten buis of andere installatiedelen verspreidt. Een misverstand is te denken dat de beveiliging op het procesvolume de explosie geheel stopt. En juist de secundaire explosie, die kan ontstaan omdat de originele explosie kans heeft gezien zich voort te planten, richt de meeste schade aan.
Verder dienen vaak ook open verbindingen, zoals de luchtinname van een hamermolen, geblokkeerd te worden ter bescherming van personeel of materieel.

De Atex Float Valve is een snelsluitend ventiel van het passieve type, bedoeld om te plaatsen in leidingen met relatief weinig stof. Het heeft dus geen detectie en besturing nodig. Het ventiel sluit op basis van de drukgolf die een explosie met zich meebrengt. Door het op de juiste manier te plaatsen wordt ook het vlammenfront geblokkeerd, de drukgolf gaat daar namelijk eerst aan vooraf.

Het ventiel kan zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst en is geschikt tot een explosiedruk van 14 bar. Het mag toegepast worden voor organisch stof, metaalstof, gas of hybride mengsels.
Het is verkrijgbaar in een voordelige aluminium behuizing en natuurlijk ook van gelakt metaal of in rvs uitvoeringen in uiteenlopende diameters.

Geschreven door

Logo van:VDL introduceert snelsluitend ventiel voor explosie-isolatie

VDL Industrial Products b.v.

VDL Industrial Products is actief op het gebied van verkoop en service van componenten voor afzuiginstallaties en stortgoedbehandeling zoals modulaire buissystemen, roterende sluizen, ventilatoren, cyclonen, wissel- en vlinderkleppen en triltransporteurs.... Lees meer