De Europese Commissie heeft de Clean Industrial Deal (CID) gelanceerd als een strategisch raamwerk om de Europese industrie te verduurzamen zonder haar concurrentiepositie in gevaar te brengen. Maar wat betekent dit concreet voor de industrie? Hoe verhoudt de CID zich tot de bestaande European Green Deal en welke rol spelen energie-infrastructuur en innovatie?
We spreken met Ing. Beau Broen MSc. Project Manager Hydrogen bij New Energy Coalition. Vanuit zijn expertise duidt hij de belangrijkste ontwikkelingen en implicaties van de Clean Industrial Deal voor de procesindustrie.
“De Clean Industrial Deal biedt een eerste framewerk om de eerdere Green Deal op een financieel haalbare manier te implementeren binnen de industrie.” – Ing. Beau Broen MSc.
De Europese industrie bevindt zich op een keerpunt. Stijgende energieprijzen, geopolitieke instabiliteit en technologische ontwikkelingen dwingen bedrijven om zich aan te passen. De CID is ontworpen als een instrument om deze transitie te faciliteren.
Volgens Broen is het belangrijk om de CID te zien als een uitbreiding van bestaande Europese initiatieven: “De CID is inderdaad een relevant stuk dat binnen een dag al flink onder de loep is genomen door de energiesector en industriesector. De CID is daarbij een aanvulling op de European Green Deal.”
Waar de Green Deal vooral focust op klimaatdoelstellingen, geeft de CID bedrijven een concreet pad naar verduurzaming zonder economische uitverkoop. Dit betekent dat er meer aandacht is voor haalbare investeringsmodellen en het ondersteunen van de industrie bij de energietransitie.
Een van de kernpunten van de CID is energie. Zonder een stabiele, betaalbare en duurzame energievoorziening is de industriële transitie onmogelijk.
De CID zet daarom in op:
“Voor de industrie wordt door de EU ingezet op diversificatie van energiedragers waarbij roze- en blauwe waterstof, maar ook CCUS, een prominentere rol zullen gaan spelen.”
Dit sluit direct aan op Energy in Processing, een platform waar energie-experts en industrie samenkomen om innovatieve oplossingen te verkennen. De CID kan een katalysator zijn voor grootschalige adoptie van slimme energienetwerken, waarmee industriële bedrijven beter kunnen inspelen op de schommelingen in energieprijzen en beschikbaarheid.
De CID legt een sterke nadruk op circulaire economie als motor voor industriële groei. Dit betekent niet alleen hergebruik en afvalvermindering, maar ook een fundamentele verschuiving in hoe bedrijven omgaan met grondstoffen.
“De duidelijke inzet van de EU op circulaire economie in de industrie zal een duidelijke koers generen voor de maakindustrie sector.”
Dit houdt in dat fabrikanten en procesbedrijven nieuwe businessmodellen moeten ontwikkelen, waarbij secundaire grondstoffen en duurzaam materiaalgebruik centraal staan. Dit biedt kansen voor de Europese maakindustrie om zich te onderscheiden en strategische afhankelijkheden van externe leveranciers te verkleinen.
Naast duurzaamheid is de CID ook een geopolitieke zet. Europa wil haar industriële productie binnen de eigen grenzen houden en voorkomen dat bedrijven wegtrekken naar regio’s met minder strenge milieuregels.
“Europa wil hiermee inspelen op de geopolitieke ontwikkelingen en de industrie een handreiking doen om in Europa te blijven. De fondsen verschuiving van 100 miljard door de Europese Commissie geeft daarbij een sterk signaal af.”
Met dit fonds kunnen bedrijven ondersteuning krijgen om te investeren in duurzame productiefaciliteiten, innovatieve technologieën en energie-efficiëntieprogramma’s.
Naast subsidies en financiering biedt de CID ook oplossingen voor regelgevingsproblemen, zoals langdurige vergunningsprocedures en complexe bureaucratie.
“Het pakket biedt potentieel een mooi totaalpakket waarbij niet alleen wordt gekeken naar financiële uitdagingen, maar ook naar actuele juridische uitdagingen rondom vergunningen.”
Dit betekent een vereenvoudiging van procedures en meer flexibiliteit in investeringsprogramma’s, waardoor bedrijven sneller de stap kunnen zetten naar duurzame productie.
Binnen Energy in Processing, dat een centrale rol speelt tijdens de Rotterdam Processing Week, worden de praktische implicaties van de CID verder uitgewerkt. Dit platform verbindt bedrijven met experts op het gebied van energie-efficiëntie, procesoptimalisatie en duurzame technologieën. Bezoekers van de vakbeurs kunnen hier leren hoe ze:
Door deze kennis te combineren met de financiële en juridische ondersteuning van de CID, krijgen bedrijven een unieke kans om de transitie naar een duurzame industrie te versnellen.
Conclusie: van visie naar actie
De Clean Industrial Deal markeert een nieuw hoofdstuk voor de Europese industrie. Het biedt een concreet pad naar een duurzame en concurrerende economie, zonder dat bedrijven worden geconfronteerd met onhaalbare doelen of een verslechterende concurrentiepositie.
Beau Broen vat het als volgt samen: “De CID biedt mogelijk een reëel en haalbaar pad voor de industrie om te verduurzamen zonder haar concurrentiekracht te verliezen.”
Voor ondernemers in de procesindustrie is het nu zaak om de kansen van de CID te benutten. Energy in Processing biedt een platform waar bedrijven de brug kunnen slaan tussen beleid en praktijk.
Ontdek Energy In Processing