State-of-the-art microcomponentendosering

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: State-of-the-art microcomponentendosering

Breatec B.V. (onderdeel van BRAIN Biotech AG) ontwikkelt enzymen en enzymenmengsels voor bloemmolens, broodverbetermiddelproducenten, pasta- en noodleproducenten en -distributeurs.

Uitbreiding Breatec
Als gevolg van enorme vraag naar natuurlijke ingrediënten in de vorm van enzymen, heeft Breatec besloten om de productie uit te breiden. Breatec was op zoek naar een geautomatiseerde lijn welke microcomponenten nauwkeurig kan doseren, maar vooral ook een maximale emissie norm van 0.6 mg/m³ stofbelasting voor de operator kan waarborgen. Voedingsmiddeleningrediënten zoals enzymen kunnen schadelijk zijn bij veelvuldig inademen in een te hoge concentratie. De nieuwe uitbreiding diende in de bestaande (beperkte) ruimte ingebouwd te worden.

Samenwerking Poeth–Breatec
Breatec heeft een zestal leveranciers uitgedaagd om een slim basisconcept op te zetten. Na een uitgebreid vooronderzoek is de firma Poeth Solids Processing geselecteerd voor de pre-engineering om het concept verder uit te werken. “Poeth kwam snel met inventieve en praktische oplossingen,” legt operationeel directeur Jacobus Richter Breatec uit. “Poeth Solids Processing gaf meteen het gevoel dat ze het als uitdaging zagen, maar ook hier zelf in willen investeren.
Ze hebben al veel ervaring op het gebied van poederhandling, en zijn sterk in betaalbaar maatwerk, echter zoveel mogelijk gebaseerd op bewezen technieken. De keuze was daardoor vrij snel gemaakt.”

Uitgangpunten:
•maximale emissie norm van 0.6 mg/m³
•componenten op 5 gram nauwkeurig doseren en wegen
•Zeer eenvoudig reinigbaar
•Besturing moet recepten vanaf extern ERP-systeem binnen kunnen halen
•Bestaande menger dient voorzien te worden met een vloeistofdosering
•Productdrager (b.v. tarwebloem) moet via big-bag automatisch getransporteerd worden richting menger

Legen van grondstof uit zakgoed
Basiscomponenten worden door de operator in zakkenstortcabines geleegd. De cabines zijn zo ontworpen, dat een laminaire luchtstroom van de operator af gecreëerd wordt. Vooraf is er één cabine als prototype gebouwd. Luchtstromingen en stofemissiemetingen zijn uitgebreid getest, en waar nodig zijn belangrijke details aangepast. Er is nog gekeken naar een glovebox-cabine, maar uit de testresultaten is gebleken dat dit niet nodig was, en alleen maar verminderde hygiëne en ergonomie tot gevolg zou hebben.
Het verwijderen van de lege zak uit de cabine geeft vaak het meeste stof. Hierdoor is in de cabine aan de achterzijde een uitvoeropening voorzien, waardoor de lege zak stofvrij verpakt kan worden in een eindloze zak van 45 m lengte. De lege zakken worden hierin weggedrukt, en wanneer de slurf voldoende lang is, worden met twee tiewraps afgesloten, waarna deze tussen de 2 tiewraps doorgeknipt wordt. Wanneer 45 m lengte bijna op is, kan deze weer verlengd worden met de volgende eindloze zak van 45 m. Zodoende ontstaat er nooit een open verbinding.

Microcomponenten dosering / verrijdbare weger
De componenten worden middels sanitaire doseerkleppen op een verrijdbare weger gedoseerd met hierop een emmer met inliner. Op dit punt zit een cruciaal detail, wat zorgt voor stofvrije aankoppeling zonder invloed op de weging.
De emmer, voorzien van een deksel, wordt aansluitend manueel in de menger gedoseerd, ook weer via een speciale stortcabine. Er is vanwege contaminatie niet gekozen voor een poedertransportsysteem.

Dosering van drager grondstof
Elk mengsel bestaat uit een drager zoals tarwebloem. Dit product wordt in big-bags aangeleverd. D.m.v. een sanitaire doseerklep wordt het product op een mobiele trilzeefmachine gedoseerd. Aan de onderzijde van de zeefmachine voedt dit een pneumatisch zuigtransport, dat het product richting de wegende vacuümafscheider boven de menger transporteert.
De wegende vacuümafscheider doseert het product uit menger volgens loss-in-weight principe.

Besturing
De door Poeth geleverde besturing haalt de recepten op van een extern ERP-systeem. Er hoeven door de operator dus niet nog handmatig recepten ingegeven te worden. Hierdoor worden manuele fouten dus uitgesloten. De recepten worden door een gekoppelde label printer van stickers voorzien.

Geschreven door

Logo van:State-of-the-art microcomponentendosering

Poeth BV

Uitgangspunten voor Poeth zijn altijd: Beheersing van de technologie van alle industriële processen, arbeidsbesparing door automatisering en energiebesparing. Wij hebben enkele specialisaties, zoals de genoemde veevoederindustrie. Daarnaast bouwt Poeth installaties... Lees meer