Rollenbanen verplaatsen goederen snel en efficiënt. (Foto: ACB) | Foto: ACB
Rollenbanen worden vaak gebruikt voor intern transport om goederen snel en efficiënt te verplaatsen. Ze zijn er in soorten en maten. Welk type rollenbaan je het beste kunt gebruiken, hangt af van de goederen die je ermee wilt transporteren en de situatie in de fabriekshal of het magazijn.
Rollenbanen: wat zijn het?
Een rollenbaan (soms ook wel rollerbaan genoemd) bestaat uit een aaneenschakeling van roterende rollers waarover dozen, pallets met producten of andere goederen eenvoudig en snel kunnen worden verplaatst. Rollenbanen zie je overal in distributiecentra en magazijnen, maar ook in postsorteercentra en op andere locaties waar verpakte goederen worden verwerkt.
Rollenbanen worden vaak ingezet in combinatie met afvul- of verpakkingsapparatuur, zoals hier bij Van Moer Logistics in de afvullijn voor IBC’s. | foto:Estibalitz Soto
tk1 Rollenbanen met of zonder aandrijving
Rollenbanen zijn er in twee varianten:
- niet-aangedreven
- aangedreven
1. Niet-aangedreven rollenbanen
Niet-aangedreven rollenbanen worden ook wel zwaartekracht-aangedreven rollenbanen genoemd. Goederen reizen hierop eenvoudigweg van hoog naar laag. Het voordeel van zwaartekracht-aangedreven rollenbanen is dat ze geen energie verbruiken. Ze zijn echter vrij beperkt in hun toepassingen en kunnen geen zware ballast aan.
2. Aangedreven rollenbanen
Om zware goederen te vervoeren zijn aangedreven rollenbanen nodig. Die aandrijving kan in één of meerdere rollers verwerkt zitten, maar ook in een externe elektromotor.
Er zijn drie typen rollenbaan-aandrijving in gebruik:
- Rondsnaar-aandrijving; [voor licht transport]
- Poly-v-aandrijving; [voor wat zwaarder transport]
- Aandrijving met een aandrijfketting. [voor zwaar transport]
1. Rondsnaar-aandrijving
De rondsnaar-aandrijving is de voordeligste variant. Hierbij loopt een riem met een rond profiel over wielen met een groef. Kenmerkend hieraan is de accumulatie van de rondsnaar, ook wel het bufferend effect genoemd. Dit houdt in dat de rondsnaar over de rollers kan glijden, waardoor de aandrijving kan doorgaan terwijl enkele rollers even stil blijven staan: bufferen. Soms is dat nodig om ‘files’ op het rollenbaancircuit op te lossen. Een rondsnaar-aandrijving is echter niet geschikt om zware goederen mee te verplaatsen.
2. Poly-v-aandrijving
Een rollenbaan met v-snaar aandrijving kan middelzware goederen vervoeren. Poly-v-riemen zijn v-snaren met meerdere ribben, minder slip en meer flexibiliteit dan gewone v-snaren. Daardoor kunnen ze meer vermogen overbrengen. Deze aandrijving heeft daardoor ook minder bufferend effect.
3. Aandrijfketting
Voor het verplaatsen van echt zware goederen moet een rollenbaan aangedreven worden met een aandrijfketting. Een kettingaandrijving bestaat uit een rondlopende keten van schakels in combinatie met 2 of meer kettingwielen. Deze aandrijving levert het hoogste rendement en kent geheel geen accumulerend effect.
tk2 Rollenbanen: materiaal
Rollenbanen worden meestal gemaakt van een van de twee volgende combinaties van materialen:
- Kunststof-aluminium
- Staal-verzinkt staal
1. Kunststof-aluminium
Kunststof (pvc) rollenbanen met een aluminium frame zijn lichte rollenbanen die eenvoudig verplaatsbaar zijn. Ze kunnen echter geen grote gewichten aan. Kunststof rollen slijten na verloop van tijd en moeten daarom van tijd tot tijd worden vervangen.
2. Staal-verzinkt staal
Rollenbanen van staal (al dan niet rvs), vaak gecombineerd met een elektrolytisch verzinkt frame zijn een stuk steviger en daardoor geschikt voor zwaardere goederen.
tk3 Rollenbanen: statisch of dynamisch
Rollenbanen kunnen tot slot op 2 manieren geïnstalleerd worden op een locatie:
- statisch
- dynamisch
1. Statische rollenbanen
Bij een statische installatie worden de rollenbanen vast geïnstalleerd en zijn bedoeld om altijd op dezelfde plek te blijven staan. Dit is vaak het geval met zwaardere banen, bedoeld voor het transport van zware goederen.
2. Dynamische rollenbanen
Bij een dynamische installatie wil je de mogelijkheid hebben om de rollenbanen te verplaatsen. In dat geval moet je kiezen voor frames met wielen. Dit gaat vaak om aluminium of kunststof harmonicabanen, die je langer en korter kunt maken en waarmee je ook flauwe bochten kunt maken. Zo maak je een rollenbaan eenvoudig op maat voor een bepaald proces.