Rijk Zwaan homogeniseert kwetsbare groentezaden met Lindor technologie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Rijk Zwaan homogeniseert kwetsbare groentezaden met Lindor technologie

Voor zaadveredelaar Rijk Zwaan ontwikkelde Lindor een ‘gentle touch’ menger die grote volumes kwetsbare zaden kan homogeniseren en mengen. De menger bespaart tijd en zorgt voor een constantere kwaliteit.

Het was een ambitieus project: grote hoeveelheden kwetsbare, hoogkwalitatieve groentezaden machinaal homogeniseren zonder deze te beschadigen. In samenwerking met Rijk Zwaan, wereldwijde speler op het gebied van groenteveredeling, wist Lindor een menger te ontwikkelen die zaden met behoud van constante kwaliteit homogeniseert en vruchtgewassen mengt. “Komkommerzaad is zeer kwetsbaar, eenmaal beschadigd kun je het niet meer verkopen. Lindor’s gentle touch technologie sluit perfect aan bij onze producten”, aldus René Hendriks, teamleider Operations Support bij Rijk Zwaan.

Continue innovatie is onontbeerlijk om als internationale speler topkwaliteit te leveren en mee te doen aan de ontwikkeling van nieuwe rassen, zoals de bedrijfsfilosofie van Rijk Zwaan luidt. Het wordt nog een stuk uitdagender, als de producten zo delicaat zijn en ook nog eens tot op de gram nauwkeurig verpakt moet enworden. “Wij verpakken spinaziezaden per één miljoen stuks, zo’n 12 gram per 1000 zaden. Dat is dus ongeveer 12,2 kilo voor een miljoen zaden. Door weersinvloeden kan een partij spinaziezaad vrij grillig in vorm en grootte zijn. Als er een keer sprake is van grove zaden, krijgt een klant dus veel minder zaad dan besteld. Om die reden homogeniseerden wij spinaziezaden al handmatig”, legt Hendriks uit. Dat was tijdrovend, arbeidsintensief en allesbehalve efficiënt: iedere doos moest apart bemonsterd worden om dozen zaden met een vergelijkbaar DKG (duizend korrel gewicht) als één partij te kunnen bestempelen. Zo ontstond de wens om grote partijen machinaal te homogeniseren.

Homogeniseren met constante kwaliteit
Een eerdere kennismaking op een vakbeurs met de op maat gemaakte mengers van Lindor bracht de twee door innovatie gedreven partijen samen. “Het projectdoel van Rijk Zwaan was om één aangeleverde batch spinaziezaden te homogeniseren en een constante kwaliteit te garanderen”, vertelt Michael van der Knaap, project engineer bij Lindor, over de geïnstalleerde L25000, die met een diameter van 3,6 meter en een lengte van 9 meter meteen ook Lindor’s grootste machine is. Goed voor het in één keer mengen van 25000 liter, in dit geval 12 ton oftewel ruim een miljard spinaziezaden.

Overigens heeft Rijk Zwaan ook nog een kleinere L200 trommelmenger geïnstalleerd voor het homogeniseren en mengen van onder meer paprika-, aubergine- en komkommerzaden. Ook hier maakte Lindor’s technologie het verschil, volgens de project engineer: “Zwaartekracht zorgt ervoor dat álle zaden, groot en klein, door elkaar heen stromen. Door de vorm van de mengtrommel en de schoepen doorlopen de zaden een traject en wordt de vereiste homogeniteit in zeer korte tijd bereikt. Tijdens dit proces is er nauwelijks wrijving tussen de zaden onderling, waardoor deze niet beschadigen.”

Geoptimaliseerd productieproces
De samenwerking tussen Rijk Zwaan en Lindor heeft een geoptimaliseerd productieproces opgeleverd, dat zorgt voor meer constante kwaliteit en minder verloop van het DKG, een indicatie voor het gemiddelde gewicht van een zaadje. Hendriks: “Nu brengen we alle dozen uit één batch bij elkaar in de menger en deze homogeniseert 12 ton spinaziezaad binnen vijf minuten.” Volgens de teamleider Operations Support levert het nieuwe productieproces niet alleen tijdwinst op, maar draagt het geautomatiseerd proces ook bij aan een betere kwaliteit.

Kortom: een volgens Hendriks geslaagd project, waardoor Rijk Zwaan klanten nu een homogener product van constante kwaliteit kan leveren. “De implementatie is perfect verlopen! Maar ook de aandacht van Lindor tijdens de testfase, het meedenken en de flexibele instelling: de hele samenwerking is zeer goed bevallen!”, concludeert Hendriks.

Geschreven door

Logo van:Rijk Zwaan homogeniseert kwetsbare groentezaden met Lindor technologie

Lindor Products B.V.

LINDOR houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en verkoop van mengers voor droge producten. De optimale, absoluut breukvrije menging van het product is waar onze mengers zich onderscheiden van... Lees meer