Poeth realiseert 60 m3/uur zaden menglijn voor Joordens Zaden

icon.highlightedarticle.dark Mengen
275 bekeken Laatste wijziging: 1 augustus 2023
zaden menglijn
zaden menglijn | Foto: Poeth

Poeth bouwt een zaden menglijn met een capaciteit van 60 m³/uur voor Joordens Zaden. John Smolenaars, algemeen directeur Joordens, vertelt: “Een aantal jaar geleden hebben we diverse bedrijven gecontacteerd om eens mee te denken over een nieuwe hoge capaciteits menglijn. Reeds 45 jaar geleden bouwde Poeth onze eerste menglijn, dus de firma is ons niet onbekend.

Poeth kwam al vrij snel met een goed doordacht concept en begreep snel wat de insteek was. Ze werken al regelmatig voor diverse zaden producenten en waren al bekend met belangrijke uitgangspunten.

Poeth Solids Processing kreeg het voor elkaar om met de beperkte beschikbare hoogte en footprint het geheel toch passend te krijgen.

Engineering en productie in eigen huis

“Verder wisten we al dat wanneer Poeth de opdracht krijgt je gezamenlijk dit project gaat bouwen en ook echt in wezenlijke details betrokken wordt zonder continu met meerwerk geconfronteerd te worden. Ik denk dat Poeth zich hier onderscheidt van veel andere bedrijven, die moeilijk van de standaard kunnen of willen afwijken. Vrijwel het gehele project is in eigen huis geëngineerd en geproduceerd. Ze hebben een heel grote database aan oplossingen die in allerlei uiteenlopende industrieën zijn toegepast. Hierdoor kom je af en toe op interessante ideeën, waar wij in onze zaden wereld niet bekend mee zijn, zoals de hoog frequent zeef.”

Kistenkantelaar

De 2 m³ houten kisten kunnen d.m.v. twee kistenkantelaars geautomatiseerd gekanteld worden. Doordat de kantelaars in eigen huis bij Poeth getekend en geproduceerd worden, konden diverse details naar wens aangepast worden. Details omtrent het niet achterblijven van restjes zijn zeer belangrijk in onze wereld van zaden producenten.

Bigbags

Een tweetal hoge snelheid takels zorgen voor het geautomatiseerd invoeren van bigbags. De heftruck chauffeur kan vanaf de heftruck de sneldeur openen. Mocht de takel zich nog in een hoge positie bevinden, dan kan de sneldeur omwille van veiligheid niet geopend worden. Nadat de nieuwe bigbag is bevestigd aan het hijsjuk, en de operator zich weer buiten het hijsgebied bevindt, kan de deur gesloten worden.

Automatisch naar losstation

Met een druk op de knop kan de bigbag volledig geautomatiseerd naar het losstation getransporteerd worden. Het losstation is voorzien van een hijsjuk waarop de bigbag gelost wordt. De uitdaging in dit project was de grote diversiteit aan bigbags maar ook het stortgewicht. De zaden met laag stortgewicht laten zich lastig stuk snijden. In het voortraject zijn er diverse testen uitgevoerd en uiteindelijk is pas na drie verbeterde prototypes het uiteindelijke ontwerp voor beide losstations toegepast. Ook de het niet achterblijven van product was een zeer belangrijk uitgangspunt. De losstations en besturing zijn in basis al voorbereid om eventueel nog uit te voeren met extra bag pushers, maar tot dusver blijkt dit niet nog niet nodig.

Kleine componenten

In bepaalde mengsels worden kleinere percentage componenten toegevoegd. Dit vindt plaats via een container losstation.

Weging / dosering

Een drietal bandwegers zijn ingezet om het gewicht te meten dat op de transportbanden wordt getransporteerd. Het gewicht van het product wordt bepaald door de bandlading te wegen en de bandsnelheid te meten.
In de meeste toepassingen is de bandsnelheid constant terwijl de toevoer naar de bandweger wordt geregeld. Bij sommige toepassingen waarbij de bulkdichtheid en capaciteit van het product aanzienlijk variëren, is in een frequentieregeling voorzien.

Weegoplossing

De weegschaal is opgebouwd rond een uiterst precieze rol met 2 krachtopnemers. Deze weegoplossing zorgt voor optimale stabiliteit, nauwkeurigheid. Om de best mogelijke weegnauwkeurigheid en lineariteit te bereiken is de band uitgerust met een toerentalsensor met hoge pulsfrequentie. De snelheid wordt continu bewaakt met signalering voor elke millimeter bandloop.

Schraper

De transportband is aan de binnenzijde voorzien van een ploegvormige schraper. De schraper zorgt ervoor dat aan de band vastzittend materiaal wordt verwijderd, zodat het geen invloed heeft op het weegresultaat.
De drie weegbanden lossen vervolgens op een band elevator. Deze is voorzien van een schuif voor restlediging, bij receptwisselingen. Er is geen speciale menger voorzien, de stromen komen gelijktijdig bij elkaar en worden zeer nauwkeurig gemengd. Dat wisten we uit ervaring volgens Smolenaars

Hoogfrequent zeefmachine

Fijn stof wordt afgezeefd met een Poeth hoogfrequent zeefmachine. “Voorwaarde was dat het zeefdek snel en eenvoudig uit te wisselen is. Er zijn veel zeefmachines in de markt die dat bieden, maar bij 60 m3/uur is dat aanbod erg beperkt. Er zijn vooraf testen uitgevoerd in de Poeth testruimte waar een vaste testopstelling gereed staat. D.m.v. Z-Conveyor in C uitvoering kon er zelfs een duurtest uitgevoerd worden van meerdere dagen, om de capaciteit ook echt op lange termijn te kunnen testen.”
De machine is door Poeth ontwikkeld voor een klant in de Petfood, die zeer frequent zeefdekken moest wisselen, en daarmee ideaal inzetbaar voor de solids industrie. “Deze Poeth zeefmachine was onbekend in onze zadenwereld.”
Na de zeefmachine volgt de Symach Afzakinstallatie, welke door Joordens is geselecteerd en besteld.

Over Joordens Zaden

Joordens Zaden in Kessel is in 1921 opgericht. Het familiebedrijf werd in 1993 ingelijfd bij het Franse zaadbedrijf RAGT, maar heeft nog steeds veel vrijheid om een eigen koers te varen. In de afgelopen eeuw heeft Joordens Zaden zich ontwikkeld tot een bedrijf dat in meer dan veertig landen actief is. Joordens Zaden heeft zich gespecialiseerd in voedergewassen en groenbemesters. Het gebruik van groenbemesters kent veel voordelen bereiken. Zo kan men fors besparen op kunstmest en gebruik van bestrijdingsmiddelen sterk verminderen. Ook wordt onderzoek verricht dat leidt tot gewassen die resistent zijn tegen schadelijke aaltjes en bodemschimmels. Men werkt daarbij veelvuldig samen met universiteiten over de hele wereld. Ook profiteert het bedrijf van de research activiteiten van moederbedrijf RAGT.

Zowel Joordens alsook Poeth zijn opgericht in 1921.

Geschreven door

Logo van:Poeth realiseert 60 m3/uur zaden menglijn voor Joordens Zaden

Poeth BV

Uitgangspunten voor Poeth zijn altijd: Beheersing van de technologie van alle industriële processen, arbeidsbesparing door automatisering en energiebesparing. Wij hebben enkele specialisaties, zoals de genoemde veevoederindustrie. Daarnaast bouwt Poeth installaties... Lees meer