Normaliter wordt het vrijgekomen lignine met natrium en water in speciale boilers verbrand. De hierbij geproduceerde stoom wordt gebruikt om energie op te wekken voor de papierfabriek.

Nu de belangstelling voor het biopolymeer lignine stijgt vanwege de inzetbaarheid als hernieuwbare grondstof voor onder meer batterijtechnologie, groene chemie en als bindmiddel, wordt het steeds interessanter lignine beter te verwaarden.

Södra klopte met deze vraag aan bij de Hosokawa Micron Group. De specialist in thermische en mechanische verwerking van droge en natte processtromen bedacht hierop een geavanceerd proces voor de compacte en droge granulatie van lignine, inclusief oplossingen voor opslag en verpakking.

Bewerking van het biopolymeer tot een stofvrij en eenvoudig hanteerbaar product maakt het geschikt voor tal van nieuwe toepassingen. Het project, dat ’s werelds grootste bewerkingsinstallatie moet worden voor kraft-lignine, kreeg in december 2024 groen licht. De ingebruikname van de installatie staat gepland voor juli 2027.