Proeffabriek voor verwaarden ­lignine

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Proeffabriek voor verwaarden ­lignine

Vito gaat samen met technologiepartner Worley Belgium een proef doen voor de productie van lignine-gebaseerde bio-aromaten. De proefinstallatie genaamd ‘LignoValue Pilot’ werd door Vito ontworpen en gebouwd door het Nederlandse installatiebureau Zeton. De installatie in het Belgische Mol werd in oktober 2022 officieel geopend en is nu klaar voor onderzoek.

De pilot plant kan dagelijks meer dan 100 kg innovatieve bio-aromaten produceren in een continuproces. Dat is voldoende schaalgrootte om resultaten later naar een industriële applicatie te kunnen vertalen. Voor de winning van de bio-aromaten wordt het lignine in een oplosmiddel gedrenkt en met hulp van een katalysator en waterstof verknipt tot kleinere chemische bouwstenen. De lijn is flexibel opgebouwd om eenvoudig aanpassingen door te kunnen voeren om zo precies die bio-aromatische fracties te produceren waar de markt om vraagt.

Grotere doel is het bouwen en exploiteren van een demo-installatie in Vlaanderen voor de conversie van lignine naar biogebaseerde, functionele aromaten en de ontwikkeling van een op lignine gebaseerde waardeketen van nieuwe chemicaliën. Dit als duurzaam alternatief voor vergelijkbare bouwstenen uit de (petro)chemie. Lignine komt massaal vrij als nevenstroom van bijvoorbeeld de pulp- en papier­industrie. Het grootste gedeelte van die lignine wordt momenteel verbrand en dus thermisch gerecycled voor energieopwekking.

Feitelijk is de grondstof hiervoor te waardevol, gezien de vele toepassingen als bio-aromaten en de potentie om de chemie te vergroenen. Daarbij heeft lignine interessante eigenschappen, zoals stabiliteit, stijfheid, verbeterde krasbestendigheid, antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen, waterdichtheid, verhoogde UV-bescherming, anti-oxidatieve eigenschappen, hechting, en thermische weerstand. Al deze eigenschappen bezit lignine van nature dankzij zijn unieke chemische structuur.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark