Niveaumeting met radar verhoogt veiligheid en efficiency

230 bekeken Laatste wijziging: 7 december 2023
Bovenaanzicht van de silo’s van Cementbouw in Zwijndrecht
Bovenaanzicht van de silo’s van Cementbouw in Zwijndrecht | Foto: VEGA

Niveaumeters met radartechnologie geven Cementbouw real-time inzicht in de werkelijke niveaus van het ­cement en andere bulkproducten in de silo’s. Een grote vooruitgang op de volmelders en spreadsheets waarmee de niveaus eerst bijgehouden werden.

Op het silopark van Cementbouw Mineralen in Zwijndrecht wordt vooral vliegas, cement en kalksteenmeel op- en overgeslagen. Er staan 13 grote silo’s. Tot een paar maanden geleden werden de niveaus in de silo’s bepaald door een combinatie van de volmelders van VEGA en een strakke administratie.

Volmelders

Arjan van de Rest, senior medewerker bij operations in Zwijndrecht, vertelt: “We hadden een simpel, maar goed werkend systeem. In een excelbestand boekten we de tonnen die binnen zijn gekomen in de silo’s in. De VEGA volmelders, die we al geruime tijd hebben, zorgden er daarbij voor dat de silo’s niet overladen werden. Alle as-afvoer haalden we daar vervolgens weer vanaf. Dat deden we elke dag en dat werkte best goed. We hebben in het verleden hooguit een keer of drie zonder grondstoffen gezeten en dat was door externe omstandigheden.”

Niveaumeting met radar

Toch schakelde het bedrijf onlangs over op een meer geavanceerde manier van niveaumeting: contactloze radarniveaumeting van VEGA.

Van de Rest: “Radarniveaumeting is veel preciezer, kan real-time worden ingezet tijdens het lossen met een zeer korte verversingsstijd en kan op afstand worden uitgelezen.”

“Met de nieuwe niveaumeters kan onze afdeling planning exact zien wat de niveaus zijn en wat de trends zijn”
Rolf Rutten, verantwoordelijk voor het silopark in Zwijndrecht

Bevoorrading geoptimaliseerd

Door de installatie van de Vegapuls 6X-niveau-meter is het inzicht in het niveau veel nauwkeuriger geworden en daardoor kan er efficiënter worden gewerkt met de voorraden. Rolf Rutten, verantwoordelijk voor het silopark in Zwijndrecht:

“Aanvoer per schip heeft een zekere tijd nodig: dat gaat nu eenmaal niet zo snel als over de weg. Met de nieuwe niveaumeters kan onze afdeling planning exact zien wat de niveaus zijn en wat de trends zijn. Op basis daarvan kan de aanvoer strakker worden gepland en kan de verlading op het schip worden geoptimaliseerd. We maken dus een flinke efficiencyslag.”

Met de Vegapuls 6X met zwenkflens wordt het niveau in de silo’s real-time en accuraat gemeten
Met de Vegapuls 6X met zwenkflens wordt het niveau in de silo’s real-time en accuraat gemeten | foto:VEGA

Efficiënter gebruik silo’s

Niet alleen de bevoorrading is verbeterd, ook het gebruik van de silo’s zelf kan met de nieuwe niveaumeting worden geoptimaliseerd.

Rutten: “Omdat we voorheen geen realtime inzicht hadden, hielden we toch een bepaalde zekerheidsmarge aan. Nu kunnen we tegen de schipper zeggen: ‘Doe er nog maar 50 ton bij, want we zien op de radar dat we op 80 procent zitten’.

Je kunt dus veel beter gebruik maken van de echte vulcapaciteit die we hebben staan.”

Procesveiligheid

Nog veel belangrijker dan de toename in efficiency is het positieve effect op de veiligheid. Van de Rest: “Voor onze moedermaatschappij CRH heeft veiligheid voor mens en milieu topprioriteit. Door de nieuwe niveaumeters is de procesveiligheid sterk verbeterd, omdat de kans op overvulling kleiner is geworden.”

Eenvoudige inbedrijfstelling

De meest geschikte radarniveaumeter voor de applicatie in Zwijndrecht bleek de Vegapuls 6X te zijn, die voor deze toepassing werd voorzien van een zwenkflens. Met deze zwenkflens is het eenvoudiger om de radar exact te kunnen uitrichten naar de uitloop van de silo.

Een van de voordelen van de 6X serie is dat de inbedrijfstelling kinderlijk eenvoudig is. Rob Smulders, Business Development Manager bij VEGA legt uit: “Onze monteur heeft binnen één dag op alle silo’s de sensor ingeregeld. Het is een kwestie van de sensor uitrichten naar de uitloop van de silo, de tabel van de silo in de sensor zetten en je bent al klaar.”

“Je kunt dus veel beter gebruik maken van de echte vulcapaciteit die we hebben staan”
Rolf Rutten, Cementbouw

Data visualiseren

In het silopark in Zwijndrecht is geen centraal besturingssysteem. Gelukkig heeft VEGA daar een goede oplossing voor. De data uit de 6X-sensoren gaat via een kabel, via het zogenaamde HART-Multidrop protocol, rechtstreeks naar de VEGA Plicsmobile T81.

Op deze unit kunnen tot maximaal 15 sensoren worden aangesloten. In de Plicsmobile zit een simkaart die de data uit de niveaumeters naar de cloud verstuurd, waar het in het VEGA Inventory System (VIS) wordt gevisualiseerd voor de klant.

Een andere nieuwe mogelijkheid, die nu dankzij het VIS kan worden gerealiseerd, is dat de schippers straks tijdens het lossen mee kunnen kijken met het niveau en dus ook kunnen zien hoeveel ze hebben geleverd.

Onderaanzicht van het silopark
Onderaanzicht van het silopark | foto:VEGA

Ook voor klanten

De oplossing met de Vegapuls 6X en de Plicsmobile bevalt dermate goed dat Cementbouw overweegt om hun klanten ook te voorzien van een dergelijke niveaumeting.

Rutten: “Bij grote klanten waar we dagelijks enkele vrachten afleveren, gaan we waarschijnlijk in de toekomst een stand-alone meetsysteem, zoals bij ons in Zwijndrecht, verzorgen. Voor ons is het prettig dat we de belevering kunnen optimaliseren, voor de klant is het prettig dat wij deze service kunnen aanbieden.”

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark