Mogelijk tientallen doden bij explosie kunstmestfabriek Texas

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Mogelijk tientallen doden bij explosie kunstmestfabriek Texas

Bij een explosie in een kunstmestfabriek in West nabij Waco in de Amerikaanse staat Texas woensdagavond (plaatselijke tijd) zouden tientallen mensen zijn omgekomen en mogelijk honderden mensen gewond zijn geraakt.

Diverse Amerikaanse media maken melding van tientallen doden, maar van officiële kant is nog geen dodenaantal bevestigd. Lokale autoriteiten bevestigden eerder dat er minstens twee doden zouden zijn.
NBC 5 meldt dat er ongeveer 200 gewonden zijn gevallen bij de explosie, waarvan er 40 in kritieke toestand verkeren in verschillende ziekenhuizen. Waarschijnlijk zijn onder de gewonden ook veel politiemensen en brandweerlieden.

Patrick Swanton van de politie in Waco liet weten dat er nog geen aantallen doden en gewonden te bevestigen zijn. Het gaat volgens hem in ieder geval om honderden gewonden. Daarnaast zijn er tussen de 50 en 75 huizen in de regio beschadigd of verwoest.
De politie doorzoekt al de hele nacht in West huis aan huis naar slachtoffers.

Explosie
De explosie vond woensdagavond rond 20.00 uur plaatselijke tijd plaats en was tot op 70 kilometer afstand te horen. De Amerikaanse geologische dienst USGS heeft een knal met een kracht van 2,1 op de schaal van Richter geregistreerd.
Volgens de lokale zender WFAA waren er 2 uur later weer explosies te horen.

Oorzaak brand
De oorzaak is vermoedelijk een brand in de fabriek, West Fertilizer. Een half uur voor de explosie waren er al brandweerlieden aanwezig in de fabriek om daar een brand te blussen.
De burgemeester van West, Tommy Muska, meldde dat in elk geval vijf of zes brandweerlieden worden vermist die op het moment van de explosie bij de fabriek waren.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark