Lödige produceert mengers voor de productie van tafelzout

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Lödige produceert mengers voor de productie van tafelzout

Het mengen van jodiumhoudende tafelzouten, nitrietzoutmengsels en andere zoute en kruidige basis-ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie stelt complexe eisen aan de gebruikte procestechnologie. De Ploughshare-mengers uit de KM- en FKM-serie van Lödige Process Technology kunnen deze eisen probleemloos aan. Over de hele linie kunnen geschikte mengprocessen zowel continu (met de KM) als per batch (met de FKM) worden uitgevoerd.

Een continu proces is vooral gunstig voor hoge verwerkingscapaciteiten van ongeveer 20 tot 50 ton/uur of meer, zoals bijvoorbeeld vereist is bij de productie van jodiumhoudend zout, waarbij jodium – of fluor – als een vloeibare oplossing toegevoegd en gemengd met het ruwe zout. Bij kleinere verwerkingscapaciteiten of bij toevoeging van poedervormige additieven zijn individuele batches echter de betere optie.

Beide methoden garanderen de hoge mengkwaliteit die in de levensmiddelenindustrie vereist is, en die belangrijk is om gezondheidsrisico’s te vermijden. Zo kan een te hoge dosis natriumnitriet – een ingrediënt in pekelzout – een gezondheidsrisico vormen, dus een constant nauwkeurige samenstelling en een zeer goede homogeniteit van het gemengde materiaal is uiterst belangrijk.

Voor de productie van keukenzout (NaCl) worden de Lödige-mengers gemaakt van chloridebestendig roestvrij staal van zeer hoge kwaliteit (AISI 316Ti of 316L), dat bovendien voldoet aan de strengste hygiëne-eisen in de levensmiddelenindustrie. Keukenzout schuurt door zijn kristallijne structuur immers op alle oppervlakken die met het product in aanraking komen, een effect dat op lange termijn nog wordt versterkt. Daarnaast moet ook aandacht worden besteed aan mogelijke corrosie, die kan optreden in vochtige omstandigheden of tijdens het schoonmaken. Daarom worden de mengschoepen, die bovendien aan bijzonder hoge mechanische belastingen worden blootgesteld, doorgaans voorzien van een extra slijtagebescherming.

Eskens Benelux heeft als agent van Lödige veel ervaring met mengprocessen voor de voedingsindustrie, en helpt u graag om uw investeringsprojecten probleemloos te laten verlopen.

Geschreven door

Logo van:Lödige produceert mengers voor de productie van tafelzout

Eskens Process Solutions B.V.

Eskens Process Solutions vertegenwoordigt in de Benelux een aantal Duitse en Zwitserse machinefabrikanten. U kan bij Eskens terecht voor al uw vragen over de producten die ze vertegenwoordigen, het organiseren... Lees meer