Doel is nieuwe, duurzame droog- en scheidingstechnieken te ontwikkelen die de chemische structuur en voedingswaarde van voedsel minder aantasten en minder energie verbruiken. Tot nu toe ontbreekt het daarbij aan een wetenschappelijke benadering, stelt de kersverse prof in een bericht van Wageningen Universiteit.
Dit komt door een gebrek aan fundamentele kennis over hoe geconcentreerde en droge materialen zich in een industrieel proces gedragen: “De industrie gebruikt trial-en-errorprocedures om droogprocessen voor elk product te optimaliseren. In mijn onderzoek wil ik bestuderen wat er precies gebeurt in voedingsmaterialen tijdens droogprocessen. Dan kunnen we droogprocessen duurzaam herontwerpen.”
Schutyser werkt hiervoor samen met industriële partners in consortia. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat producenten energie besparen en duurzamer omgaan met grondstoffen.
“Samenwerking zorgt ervoor dat nieuw ontwikkelde technologieën daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht.” Schutyser heeft met collega’s een nieuw practicum ontwikkeld, waarin studenten leren werken met een sproeidroger.
Schutyser: “Dit is nieuw in het Food Technology-studieprogramma. Het gaat niet alleen om ervaring opdoen met grootschalige apparatuur, maar ook om begrip van kritieke veiligheids- en reinigingskwesties op deze schaal. Dat is zeer relevant voor onze studenten voedseltechnologie, van wie velen in de industrie gaan werken.”