Gas uit niet-recyclebaar plastic: duurzame oplossing voor afvalprobleem

icon.highlightedarticle.dark Management
32 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Gas uit niet-recyclebaar plastic: duurzame oplossing voor afvalprobleem

In 2050 is Nederland volledig circulair. Tenminste dat is de duurzame ambitie van onze overheid. Het valt op dat het bedrijfsleven dit serieus neemt en al druk bezig is met initiatieven om ervoor te zorgen dat grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt.

Circulariteit
Ook binnen Hitma heeft circulariteit de aandacht. Een projectgroep onderzoekt bijvoorbeeld hoe kunststof disposable producten een tweede leven kunnen krijgen. Maar ook in de industriële markten waar we met gasdetectie actief zijn, zien we steeds meer ontwikkelingen op het gebied van circulariteit.

De vraag is of alle materialen geschikt zijn voor hergebruik. Bij recycling wordt afval gebruikt om weer iets nieuws van te maken. Dit is wat anders dan hergebruiken. Bij hergebruiken worden de materialen namelijk nog niet van elkaar gescheiden en wordt het product in zijn geheel hergebruikt. Upcyclen is een vorm van recycling waarbij het product wordt verwerkt tot één of meerdere nieuwe producten. Het uitgangspunt hierbij is dat de kwaliteit van de producten beter wordt. In tegenstelling tot downcycling waarbij waardevolle producten en materialen worden omgezet of hergebruikt in minder waardevolle producten en materialen.

Nuttige bestemming
Het is dus niet altijd mogelijk hetzelfde kwaliteitsniveau (of zelfs hoger) te behalen. Dat vraagt om andere oplossingen. Een mooi voorbeeld is de nieuwe technologie van het bedrijf S4 GroNext waarmee niet-recyclebaar restplastic weer een nuttige bestemming krijgt. Dit Rotterdamse bedrijf bouwt in de Eemshaven een fabriek voor het verwerken van plasticafval. Dit maakt S4 GroNext tot een belangrijke nieuwe schakel in de steeds sterkere keten van circulair opererende bedrijven in dit havengebied.

Gas uit plastic restmateriaal
Wat houdt het precies in? De door S4 GroNext ontwikkelde installatie maakt korrels (granulaat) van het plasticafval die vervolgens gebruikt kunnen worden om verschillende gassen te maken. Het betreft dus plastic restmateriaal waar geen nieuw plastic van gemaakt kan worden. Nadat dit is verhakseld tot granulaat wordt het op hoge temperatuur vergast. Zo vormt het om tot een `drager`, een materiaal dat gebruikt kan worden om bijvoorbeeld waterstof, methaan of een andere brandstof te maken. Deze gassen worden weer door de chemiebedrijven in het Eemshavengebied gebruikt.

Dit proces trok onze aandacht. Als ze daar gassen gaan maken, dan bestaat de kans dat gas onbedoeld uit de installatie gaat lekken. Een bedrijf als S4 GroNext zal haar medewerkers, maar ook de omgeving, altijd tegen de gevaren van gaslekken beschermen met behulp van detectieapparatuur.

Veilig proces
Bij plastic gaat het waarschijnlijk vooral om diverse koolwaterstoffen. Deze kun je detecteren met bijvoorbeeld een punt-infraroodgasdetector zoals de Det-Tronics PointWatch Eclipse PIRECL of met een line of sight-gasdetector zoals de Det-Tronics FlexSight LS2000. Bij gaslekkages onder hoge druk zou een ultrasoon gaslekdetector, zoals de Det-Tronics FlexSonic kunnen worden ingezet.

Het omzetten van onbruikbaar plastic afval naar gas is nog best een omvangrijk proces, maar het is altijd beter dan dat plastic op een vuilstort ligt, in het milieu terecht komt of wordt verbrand. Bedrijven als S4 GroNext zijn het bewijs van de daadkracht waarmee het bedrijfsleven zich inzet voor een duurzame, circulaire toekomst. Voor ons zijn de applicaties nieuw, maar gasdetectie en gaslekdetectie zijn ook in deze processen essentiële onderdelen van de beveiliging.

Geschreven door

Logo van:Gas uit niet-recyclebaar plastic: duurzame oplossing voor afvalprobleem

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen overal anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen bieden. Zo zorgen wij ervoor dat je altijd de juiste producten of service ontvangt. Lees meer