Moederbedrijf Südzucker investeerde zo’n € 50 miljoen in deze faciliteit die met name lokaal geteelde veldbonen verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten voor de voedings- en diervoederindustrie.

De locatie is strategisch naast de bestaande Beneo-site gebouwd, waar onder andere de caloriearme zoetstoffen Isomalt en Palatinose worden geproduceerd. De fabriek is ontworpen om zo duurzaam mogelijk te kunnen produceren. Zo draait de volledige productie op elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, aangevuld met stroom van een eigen zonnedak.

Restwarmte uit het productieproces dient voor de verwarming van het gebouw. Verder komt er aan het verwerken van de peulvruchten tot ingrediënten geen water te pas. Daarnaast is er een zero-waste principe van kracht. Alle grondstoffen worden volledig benut: reststromen uit de productie worden verwerkt tot diervoeder, waardoor er geen afval ontstaat.

Van belang is ook dat de bonen zonder mest worden geteeld, al is dit niet al te lastig bij vlinderbloemigen, die erom bekend staan dat ze zelf hun stikstof uit de lucht halen en vastleggen in de bodem. Ze worden daarom ook wel als bodemverbeteraars ingezet. Het teeltsysteem werd als duurzaam gecertificeerd.