Doseersluis reinigen zonder gereedschap

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
53 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Doseersluis reinigen zonder gereedschap

Een uitschuifbare doseersluis ­vereenvoudigt het omstellen van een productielijn bij een kleurstoffen­fabrikant. Uitbouwen kan nu zonder gereedschap. Dat spaart tijd, is ­veiliger en voorkomt contaminatie.

Tekst: Marjan Hammink | Beeld: VDL

Omstellen van de productielijn van de ene batch kleurstof naar de andere betekent schoonmaken van de doseersluizen. Dit houdt in: sluis uitbouwen met allerlei gereedschap, reinigen, terugplaatsen, weer afstellen. Een tijdrovend, maar noodzakelijk karwei. Verontreiniging in het proces is uit den boze. Het te transporteren medium moet een brandschone doseersluis passeren, niet alleen uit hygiëne-overwegingen, maar ook om te voorkomen dat er bijvoorbeeld pigment-contaminatie plaatsvindt.

Makkelijker variant

Carlos Ooijen, managing director bij VDL legt uit: “Vaak zien we bij dit soort fabrieken dat er een schoonmaakbedrijf wordt ingezet bij het wisselen naar een andere batch, als alles weer schoon moet. Maar ingehuurde schoonmakers zijn echt geen techneuten.” Vandaar dat VDL een makkelijker te demonteren variant van de bewezen HT-S sluis bedacht. Het alternatief biedt een aantal pluspunten. “De schoonmakers kunnen de rotor demonteren, reinigen en weer terugzetten zonder dat er gereedschap aan te pas komt”, zegt Ooijen. “ Ze hebben niet te maken met allerlei loszittende delen, er is dus geen risico dat er iets in het proces achter blijft zoals bouten of moeren.”

“De schoonmakers kunnen de rotor demonteren, reinigen en weer terugzetten zonder dat er gereedschap aan te pas komt”
Carlos Ooijen, managing director bij VDL

Gelagerde slede

In het ontwerpproces was het van groot belang dat de sluis als geheel veilig moest zijn en goed te reinigen, zodat nergens restjes achter kunnen blijven. Ooijen: “Bij een kleurstoffenfirma vonden ze het bijvoorbeeld niet snel schoon genoeg, uiteraard inherent aan de tak van industrie. Na een schoonmaakbeurt moet alles pigmentvrij achter te blijven. Met de nieuwe Easy Clean sluis is dat gelukt.” De sluis heeft een heel precies gelagerde slede, waarlangs de gebruiker de rotor na het losdraaien van de draaiknoppen uit de rotorkamer kan schuiven. Een veiligheidsschakelaar voorkomt ondertussen dat de aandrijving plotseling aan kan gaan. Is de sluis schoon, dan hoeft hij alleen nog teruggeschoven te worden in het in- en uitwendig chemisch vernikkelde huis. Draaiknoppen vastdraaien – zonder verdere afstellingen – en de sluis is weer gebruiksklaar.

Article image of: Doseersluis reinigen zonder gereedschap

Track & trace

De ontwikkeling van de nieuwe doseersluis past in de groeiende roep om veiligheid en traceerbaarheid. Ooijen: “De eisen worden steeds strenger als het gaat om food en feed, de lat ligt almaar hoger. We hebben te maken met track en trace van stoffen, je moet kunnen garanderen dat een batch een bepaalde kwaliteit heeft. Met onze doseersluis kun je dat tussendoor ook zekerstellen.” ●

________________________________________________

Eigenschappen Easy Clean sluis

• In- en uitwendig chemisch vernikkeld: geschikt voor voedingsmiddelen
• RVS 316-gegoten rotor uit één stuk
• RVS-slede met aluminium lagerhuizen
• Geschikt voor drukverschillen tot ca. 0,4 bar
• Geen afstellingen achteraf nodig
• Directe aandrijving
• Geen uitbouw van aandrijving nodig bij reiniging
• Ingebouwde fysieke beveiliging, openen in bedrijf onmogelijk

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark