Alliantie versterkt internationale marktpositie

icon.highlightedarticle.dark Management
40 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Alliantie versterkt internationale marktpositie

“Grootte geeft vertrouwen, zowel aan onze Nederlandse en inter­nationale klanten”, zeggen Frans Bakker en Erik Ottevanger van Dinnissen Process Technology en Ottevanger Milling Engineers over de alliantie die hun bedrijven een klein jaar geleden aangingen. Inmiddels zijn de eerste gezamenlijke projecten een feit.

Tekst: Alinda Wolthuis | Fotografie: Marco Vellinga

Dinnissen Process Technology en Ottevanger Milling Engineers zijn beide topspelers in de Nederlandse procestechnologie. Bij Dinnissen ligt de focus op het leveren van high-end-oplossingen voor de feed, petfood en aquafeed, naast het leveren van stand-alone procesmachines en system integration in de food, dairy, chemie en farma. Ottevanger levert high-end totaaloplossingen voor de graanverwerkende industrie, waaronder de petfood-, visvoer- en mengvoeder­industrie. Ze zijn beide zowel nationaal als internationaal actief, als zelfstandige ondernemingen. “Dat blijft zo”, benadrukken directeuren Frans Bakker en Erik Ottevanger. “Maar door een alliantie aan te gaan groeien we sneller mee met onze klanten en kunnen we hen nog beter van dienst zijn.”

“Samen hebben we heel veel techniek in huis”
Frans Bakker en Erik Ottevanger

Vertrouwen

Bolster Investment Partners en Triott Group namen beide een belang in Dinnissen Process Technology. Daardoor kan Dinnissen zich op termijn verder internationaal versterken in het leveren van oplossingen voor food, dairy, chemie, farma, petfood en feed. En Ottevanger versterkt haar positie in de internationale feedmarkt. “We zoeken de synergie, in markten en projecten”, zeggen de directeuren van de bedrijven die samen meer dan 600 medewerkers tellen. Ottevanger legt uit: “De samenwerking is heel praktisch. We bieden een breder palet aan technologie en kunnen samen een complete oplossing op de mat leggen. Ook verbeteren we de ondersteuning aan onze klanten.” De samenwerking geeft vertrouwen, onderstreept Bakker. “Onze klanten zetten stappen, wij groeien mee. Samen vormen we een stabiele club, die vele tientallen jaren kennis en ervaring combineert. Dat waarderen onze klanten, zowel nationaal als internationaal.”

Eerste ervaringen

Inmiddels zijn de eerste ervaringen als strategische partners opgedaan. Bij Organic Nutrition Group in Helmond heeft Dinnissen een hele proceslijn ge-engineerd en gebouwd. Daar leverde Ottevanger ongeveer een derde van de randapparatuur. Voor Mengvoederbedrijf Fuite in Genemuiden bouwt Ottevanger op dit moment een premixinstallatie in combinatie met procesapparatuur van Dinnissen. “Samen hebben we heel veel techniek in huis én kunnen we onze R&D uitbouwen”, constateren de directeuren. Bovendien wordt het makkelijker om internationaal uit te breiden. “We zijn als merk al behoorlijk bekend in de wereld”, zegt Bakker. “Maar, en dat geldt ook voor Ottevanger, er is internationaal nog veel te winnen. Als we hubs willen creëren in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika of Noord-Amerika, dan kunnen we daar samen in investeren. Dat is efficiënt.” Ottevanger vult aan: “Wij hebben al een vestiging in Noord-Amerika. En Dinnissen kan steunen op de kennis binnen de Triott Group, die ervaring heeft met het uitbouwen van internationale posities en het realiseren van synergie. Dat schept kansen.”

“Door te spreiden vang je de risico’s beter op”
Frans Bakker en Erik Ottevanger

Internationalisering

Internationalisering is wenselijk, niet alleen uit oogpunt van groei, maar ook om de risico’s te spreiden. Als partners kunnen beide bedrijven op meer markten actief zijn en zo een extern veroorzaakte tegenvaller in de ene sector compenseren met een meevaller in een andere. “Er zijn ontwikkelingen waar je geen grip op hebt, denk bijvoorbeeld aan de oorlog in Oekraïne met alle gevolgen voor de graanmarkt. Of aan de vogelgriep, African Swine Fever of corona. Door te spreiden vang je de risico’s beter op. Ook heb je meer veerkracht om oplossingen te vinden. We hebben bijvoorbeeld op afstand meerdere fabrieken in gebruik kunnen stellen. Als er een groot en gedeeld belang is, ook bij de klant, dan blijkt er vaak meer mogelijk dan je vooraf dacht.”

Klaar voor groei

De ondernemingen zijn klaar voor groei. Zo nam Dinnissen recent een nieuwe fabriekshal in gebruik waar ruimte is voor meer productie. En ook Ottevanger is klaar voor een nieuwe fase. Ottevanger besluit: “We zijn actief in de primaire sector: food en feed blijft altijd nodig, ook in moeilijke jaren. En met een groeiende wereldbevolking dienen zich nieuwe mogelijkheden aan voor onze bedrijven, individueel én samen.”

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark