Zeven van gips met RHEWUM zeefinstallatie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Zeven van gips met RHEWUM zeefinstallatie

Chemisch gips is calciumsulfaat (CaSO4 • 2H2O). In de natuur komt gips voor als compact materiaal en als fijn poeder met verschillende kleuren. Verder zijn er afzettingen die vezelachtig gips of satijnen spar bevatten. Kristallijn gips wordt seleniet genoemd. Gipskristallen zijn ductiel en vaak erg groot. Gips kan ook worden gevonden als een complexe structuur, de zogenaamde Gipsrose resp. Wuestenrose. Gips dat kaliumsulfaat of magnesiumsulfaat bevat, wordt polyhaliet genoemd.
De extractie van gips
Vroeger werd gips voornamelijk gewonnen, intussen wordt gips dat wordt gewonnen uit rookgasontzwaveling steeds meer. Het calcinatieproces van het materiaal maakt gebruik van een speciaal kenmerk van dit materiaal: tijdens het mengproces kan gips het tijdens de calcinatie vrijkomende kristallisatiewater opnieuw absorberen en uitharden. Tijdens de exotherme verharding worden gipsnaalden gevormd die tot stabiliteit leiden. Gecalcineerd gips wordt aangeduid als hemhydraat, stucwerk of annaline.
In de bouwsector wordt gips afkomstig van rookgasontzwaveling gebruikt voor binnenmuren in de vorm van een gipskartonwand en vulmateriaal. Gipskartonwanden zorgen voor een goede regulering van de luchtvochtigheid in woonruimten.
Zeven van gips
In een eerste stap wordt gips direct na het delven gezeefd, het is vochtig en heeft de neiging samen te kleven. Na het calcineren wordt het materiaal vaak samen gemengd met andere bouwmaterialen. De deeltjesgrootteverdeling moet respectievelijk worden ingesteld door breken en zeven. Grove granen zijn ongewenst omdat het de verwerkbaarheid negatief beïnvloedt. Betreffende dit gips is fijn afgeschermd met hoge voedingssnelheden en de fijnste scheidingen met de vraag naar bij voorkeur kleine machines op hetzelfde moment. Vanwege deze vereisten werken RHEWUM zeefmachines voor bekende gipsproducenten in Europa. Zeven van het type RIUS, WAF of WA zijn zeer geschikt voor het gebruik het zeven van gips. Wij adviseren u graag over de juiste installatie voor uw toepassing.

Geschreven door

Logo van:Zeven van gips met RHEWUM zeefinstallatie

Eskens Process Solutions B.V.

Eskens Process Solutions vertegenwoordigt in de Benelux een aantal Duitse en Zwitserse machinefabrikanten. U kan bij Eskens terecht voor al uw vragen over de producten die ze vertegenwoordigen, het organiseren... Lees meer