Wormwielen: waar worden ze gebruikt?

icon.highlightedarticle.dark Wormwiel
73 bekeken 20 februari 2024
Wormwielmotor van Rossi; deze wordt bijvoorbeeld gebruikt voor kleine transportbanden
Wormwielmotor van Rossi; deze wordt bijvoorbeeld gebruikt voor kleine transportbanden | Foto: Rossi

Wormwielen worden vanwege hun vertragingseffect veel toegepast in onder meer de procesindustrie voor het transporteren van grondstoffen. In dit artikel gaan we kort in op waar en hoe wormwielen gebruikt worden.

Vanwege hun vertragingseffect en compacte ontwerp worden wormwielen vaak ingezet in proceslijnen met onder meer transportbanden. De voedingsmiddelenindustrie is een van de bedrijfstakken waar ze veel worden gebruikt.

tk1

Wormwiel voor transportbanden

Een veel voorkomende toepassing van wormwielen in de procesindustrie is voor transportbanden waarmee grondstoffen en eindproducten verplaatst worden. Omdat de omstandigheden in allerlei fabrieken sterk verschillen, is goede kennis van de aandrijvingen belangrijk om een transportband te ontwerpen die goed presteert en zo storingsvrij mogelijk werkt.

Daarbij speelt natuurlijk niet alleen de aandrijving een rol, maar ook de andere onderdelen van de transportband en de procesapparatuur voor en na de band. Om transportbanden aan te drijven wordt naast wormwielkasten ook gebruik gemaakt van andere tandwielreductoren.

Wormwielreductoren behoren tot de voordeligste en de meest gebruikte oplossingen voor kleinere transportbanden.

tk2

Wormwiel in voedingsmiddelenindustrie

Dit type reductor komt overal voor waar grote krachten nauwkeurig gedoseerd moeten worden of een onomkeerbare beweging belangrijk is. De hoge reductieverhouding en vasthoudende kracht worden optimaal benut. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in diverse typen mengers en in aandrijvingen van afvullijnen voor blikjes en flesjes.
Om te voldoen aan de hygiëne-eisen die gelden in de voedingsmiddelenindustrie bestaan er hygiënisch ontworpen wormwielen. Deze voldoen aan de zogeheten EHEDG-richtlijnen. Ze zijn zo ontworpen dat bacteriën er minder makkelijk vat op krijgen en moeten goed schoon te maken zijn. Het ontwerp heeft dan gladde oppervlakten zonder onnodige flenzen, uitsparingen en montagegaten en de smeerolie die gebruikt wordt, moet voedselveilig zijn.
Deze wormwielen worden gebruikt voor allerlei verwerkingsprocessen: mengen, scheiden, conserveren, koelen, verpakken en invriezen.

Meer weten over wormwielen? Lees dan ook:

Wormwielaandrijving: wat is het, hoe werkt het?

Wormwielen: de voor- en nadelen

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark