Winstgevend recycleren en opwaarderen met ZSK extruders

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Winstgevend recycleren en opwaarderen met ZSK extruders

Deze Duitse producent van recompounds gebruikt afgekeurde onderdelen, die zijn verzameld uit de fabricage van plastic componenten, als primaire grondstof en verwerkt deze tot gerecycleerde, hoogwaardige plastic compounds met hoge kwaliteit. Na een grote brand in hun productieruimte in 2017 besloot dit kunststofverwerkend bedrijf opnieuw te vertrouwen op ZSK dubbelschroefsextruders van Coperion. De drie nieuwe ZSK 45 Mc18-extruders met dubbele schroef zijn sinds begin 2019 succesvol in bedrijf en met hun hoge doorvoersnelheid en hun betrouwbaarheid hebben ze aan alle vereisten voldaan die dit bedrijf nodig heeft voor hun innovatief businessplan.

Technologie voor hoge kwaliteit compounds
Bij de productie van technische plastic onderdelen is er doorgaans een afkeurpercentage van ongeveer vijf procent. Het bedrijf koopt dit productieafval en onderzoekt vervolgens de precieze samenstelling en zuiverheid. Zodra ze de kwaliteitscontrole hebben doorstaan, worden de plastic onderdelen van één soort vermalen, in het mengproces gevoerd en gepelletiseerd. Het resultaat zijn pellets die voornamelijk zijn gebaseerd op PA6, PA66, PA11, PA12, POM, PP, PC en PC-ABS. Om dit te bereiken, vertrouwt dit bedrijf op Coperion ZSK-technologie. Binnen de ZSK dubbelschroefsextruders wordt het gemalen materiaal betrouwbaar gehomogeniseerd met additieven, vulstoffen en versterkingsmaterialen en ontgast. Daartoe ontwierp Coperion elk van deze drie ZSK 45-extruders afzonderlijk voor de vereisten van het bedrijf, door ze uit te rusten met ZS-EG-zijdelingse ontgassingsunits met dubbele schroef en speciale slijtagebescherming voor onderdelen die met het product in aanraking komen. Na het ontladen van de melt uit de matrijskop aan het einde van het procesgedeelte van de extruder, worden plastic strengen overgenomen door halfautomatische SCP 200-strengtransportsystemen van Coperion Pelletizing Technology. De strengen worden automatisch getransporteerd via een koelwatergoot en een transportband naar het toevoermechanisme van de streng pelletiser, waar ze worden gesneden tot mengsels waarvan de kwaliteit overeenkomt met die van nieuw materiaal. Norbert Büter, Sales Manager van Coperion: “Bij het recyclen van kunststoffen is het noodzakelijk om de procesparameters en recepten aan te passen aan de verschillende grondstoffen. Met hun flexibiliteit en hoge koppels zijn ZSK dubbelschroefsextruders optimaal geschikt om zelfs de moeilijkste grondstoffen tot een zeer goede productkwaliteit te verwerken – en dat met een economische doorstroom. Door te devolatiliseren met behulp van ZS-EG`s, worden niet alleen ongewenste gassen verwijderd; de operationele veiligheid van het gehele vacuümsysteem wordt verhoogd. Dit geldt vooral voor zelfs zeer vluchtige viscositeiten. ”

Productie opnieuw opbouwen
In 2017 verwoestte een grote brand bij het bedrijf de hele productieruimte. Het bedrijf hield vast aan haar succesvol duurzaamheidsconcept en breidde het zelfs uit na de brand. De nieuwe dubbelschroefsextruders zijn in 2019 in een nieuwe, grotere ruimte in gebruik genomen. Bij het halen van zo`n krappe deadline vertrouwde dit bedrijf op een nauwe samenwerking met hun leveranciers. Hoofd productie bij het bedrijf, is hier bijzonder trots op: “Coperion leverde niet alleen drie ZSK 45-extruders die individueel voor ons waren ontworpen, en de juiste strengpelletizers, maar ze ondersteunden ons ook met de engineering die nodig was voor het hele productie. Ik zou de echt goede samenwerking tussen onze twee bedrijven willen benadrukken: Coperion reageert consequent snel en goed geïnformeerd op onze vragen, wat cruciaal was tijdens de heropbouwfase van onze productie. ”

Succesvol recyclage concept
Productieafval van de industriële kunststofproductie wordt steeds waardevoller in tijden van stijgende grondstofprijzen en toenemende milieuvervuiling. Het bedrijf koopt deze industriële bijproducten op en verwerkt ze tot hoogwaardige grondstoffen die worden gebruikt in de auto-, bouw-, meubel- en elektronica-industrie.

Plastic afval komt naar het bedrijf als onderdeel van het unieke Lean-Logistics-concept, bestaande uit hun eigen vloot van ongeveer 60 opleggers en een boxconcept voor het perfectioneren van single-origin-inzameling. Bij het bedrijf worden materialen vermalen en, door middel van extrusie, verwerkt tot recompounds. Met dit proces bereikt het bedrijf doorvoercapaciteiten tot 650 kg / u op hun ZSK 45 dubbelschroefsextruders. Het bedrijf produceert per dag meer dan 50 ton aan compounds. Voor de toekomst anticipeert het bedrijf op een toenemende vraag. “Ik ben er zeker van dat er vroeg of laat een wettelijk verplicht recyclingquotum zal zijn”, zei hoofd productie.

Jochen Schofer, Business Segment Manager, Recycling & Direct Extrusion bij Coperion voegde toe: “We zijn ervan overtuigd dat circulair worden onvermijdelijk is voor de kunststofindustrie.” Daartoe is er nog veel ruimte voor verbetering. In Duitsland bedroeg het aandeel recyclaat dat in de kunststofverwerking werd gebruikt in 2017 slechts iets meer dan 12%. Deze klant daarentegen neemt voor ons een absoluut leidende rol in; hun bedrijfsconcept is niet alleen winstgevend, maar ook duurzaam. We zijn er trots op onze klant te ondersteunen met onze kennis van compounding en engineering know-how.”

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Winstgevend recycleren en opwaarderen met ZSK extruders

Coperion NV

Coperion N.V. is een 100 % dochter van Coperion GmbH, de wereldwijde markt- en technologieleider voor compounderen, extruderen, materials handling, gravimetrisch doseren en bijbehorende service. Coperion is uw partner in... Lees meer