Dikke, stugge reststromen uit de petrochemische industrie die ook nog eens zijn vervuild met harde objecten, zijn lastig verder te verwerken. Omdat ze vaak waardevolle zuivere metalen bevatten, ontwikkelde Dinnissen een nieuw systeem voor de terugwinning ervan. Het systeem omvat het complete proces vanaf het lossen van de vaten, bakken of big-bags tot en met het verpakken van de gezuiverde metalen.
Speciale maalunit verwerkt afvalstroom tot egale materie
Gecertificeerde afvalstromen uit de petrochemische industrie die lastig vloeien en ook nog eens vervuild zijn met hout, steen en ijzeren onderdelen, konden tot voor kort nauwelijks verder worden verwerkt. Om hieruit toch kostbare metalen zoals chroom en molybdeen te kunnen winnen, ontwikkelde Dinnissen een nieuwe technologie. De dikke, stugge teermassa wordt daarvoor (vanuit vaten, bakken en big bags) verzameld in speciale kantelunits.
Via mechanisch trillen en schudden worden de kantelunits geleegd in een speciale maalunit, voorzien van robuuste schrapers en brekers. Hierin wordt de afvalstroom inclusief harde verontreinigingen, verwerkt tot een egale materie die via een doseerschroef in een verbrandingsoven wordt gebracht.
In de oven heerst de ideale temperatuur, afgestemd op het te winnen metaal. Terwijl alle afvalproducten tijdens het verbrandingsproces verbranden, blijven de waardevolle zuivere metalen over. Deze worden in een speciale silo gekoeld om tenslotte als zuivere grondstof verpakt te worden in big bags.