‘Wij investeren niet in chique ­kantoren, maar in productielijnen’

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
220 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: ‘Wij investeren niet in chique ­kantoren, maar in productielijnen’

Tekst: Alinda Wolthuis | Fotografie: Marco Vellinga

Adwin van der Vorst staat als derde generatie aan het hoofd van Ad van der Vorst bv/VDV-Group. Het familie­bedrijf in het Westbrabantse Stampersgat en Dinteloord is gespecialiseerd in op- en overslag, verpakken, ompakken en mengen. “Wij investeren niet in chique kantoren, maar in onze productielijnen. Want dáár gaat het om.”

Eerst waren er de aardappelen. Die werden geteeld, gesorteerd en verpakt door Ad van der Vorst senior. In die business kwam de klad toen medio jaren tachtig de grote frietproducenten hun producten rechtstreeks van de boer gingen betrekken. “Mijn vader maakte de switch naar veevoeder, in de vorm van bietenpulp die we betrokken van onze buurman. In de loop van 35 jaar is ons pakket verbreed naar tientallen producten op het gebied van veevoeder, petfood, technische producten en food. Die laatste categorie vormt momenteel 60% van onze omzet.” Aan het woord is Adwin van der Vorst. Drie maanden nadat hij in het bedrijf was gekomen, in 2016, overleed zijn vader. Van de ene op de andere dag was hij, opgeleid tot econoom, algemeen directeur. Samen met zijn moeder, die financieel directeur is, heeft hij het bedrijf voortgezet. “We stonden destijds op het punt uit te breiden, maar hebben eerst pas op de plaats gemaakt. We wilden zeker weten dat we het konden. Want klanten geven je een paar weken het voordeel van de twijfel, maar daarna moet je er echt stáán.”

“De groei komt deels door onze strategische ­ligging en deels door onze ­flexibiliteit en kwaliteit”
Adwin van der Vorst, VDV-Group

Groei

Samen met de 25 medewerkers is de VDV-Group de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. Adwin tekent voor de operationele en commerciële zaken, moeder voor de financiën en broers Mart en Lars zijn technisch verantwoordelijk. “De groei komt deels door onze strategische ligging tussen Rotterdam en Antwerpen, en deels door onze eigen flexibiliteit en kwaliteit. Wat er ook verpakt en gemengd moet worden, wij zorgen dat dit goed en op tijd gebeurt.” Tientallen klanten, waaronder diverse multinationals, leveren dagelijks de gedroogde bulkgoederen af. “Los gestort, in silo’s, zakgoed of in bigbags, alles kan. Of het nou gaat om veevoer, grondstoffen voor petfood, grint voor de offshore of halffabricaten voor de textiel, lijm- of papier­industrie: wij verpakken het en desgewenst mengen we het met behulp van onze robots. Datzelfde geldt voor halffabricaten voor de zuivel-, snack-, noedel- en sausindustrie.”

Article image of: ‘Wij investeren niet in chique ­kantoren, maar in productielijnen’

Zelfbouw

De productielijnen bouwt Van der Vorst doorgaans zelf. “We gaan met de klant om tafel, kijken welk product er in welke hoeveelheden verwerkt moet worden en ontwerpen dan een productielijn. Daarbij combineren we onze kennis van de producten met de kennis van de techniek. We hebben onze eigen werktuigbouwkundigen – broers Mart en Lars – en ook een programmeur en elektrotechnici. De lay-out en de engineering kunnen we zelf, standaard machinedelen betrekken we van toeleveranciers.”

Specialist

Niet álles bouwen ze zelf. “Transportbanden bouwen we altijd zelf, transportvijzels soms en mengers, afvulmachines, robots en palletizers soms. Het hangt af van de beschikbare tijd en onderdelen.” Dat Van der Vorst snel een productielijn kan ontwikkelen, is een groot voordeel voor klanten. “Bij multinationals gaat het gewoon vaak wat langzamer. Voordat zij een productielijn in bedrijf hebben, is er al heel wat tijd verstreken. Dus als het snel moet, komen ze bij ons. Maar ook als het om lastige producten gaat, zoals ‘tuig’ dat vastlopers veroorzaakt, of om heel specifieke producten. Dan heb je toch een specialist nodig.”

Dedicated lijn

Een mooi voorbeeld daarvan vormt planten­eiwit, met een forse prijs per kilo een kostbaar ingrediënt. “Je mag niets morsen en moet zeer zorgvuldig mengen. Dus bouwen we daarvoor een aparte lijn. Dat doen we vaker, een dedicated lijn voor een klant, waar we volgens hun richtlijnen werken.” Regelmatig komen opdrachtgevers ook met nieuwe producten, die het laboratorium zijn ontgroeid en nu in de opschaalfase zitten, bij Van der Vorst terecht. “Bedrijven hebben in dat stadium nog geen eigen verpakkingslijn voor zo’n product, dus komen ze bij ons. Wij hebben die flexibiliteit wel.”

“Bij multinationals gaat het vaak wat langzamer, dus als het snel moet, komen ze bij ons”
Adwin van der Vorst, VDV-Group

Grint-race

Behalve tientallen vaste, grote opdrachtgevers, heeft Van der Vorst ook bedrijven die af en toe een order plaatsen. Een offshore-onderneming is zo’n gelegenheidsklant. “Daarvoor verpakken we grint in juten zakken, die dienen als fundament voor offshore-platforms of windmolens. Deze opdrachten hebben altijd haast. We hebben er een eigen naam voor; ‘de grint-race’.”

Food

Inmiddels is de door vader Van der Vorst beoogde bedrijfsuitbreiding er gekomen, en wel in Dinteloord. “Daar draaien we alleen food. We hebben er momenteel twee productielijnen. Ter uitbreiding wordt dit jaar de derde lijn gebouwd en zomer 2022 moet ook de vierde productielijn draaien. Elke lijn staat in een aparte, afsluitbare ruimte en we kunnen de grondstoffen er geurloos, op schone pallets, goed verpakt en van elkaar gescheiden opslaan. De temperatuur en vochtigheidsgraad monitoren we hierbij constant.”

Traditie en toekomst

Van der Vorst heeft er aardigheid in om nieuwe klanten in zijn oude kantoor of een voormalige personeelskantine te ontvangen. “Dan zie je ze denken ‘Is dit het nou?’. Maar ik vind het belangrijk dat ze zien waar we vandaan komen. Als we ze vervolgens door onze productiefaciliteiten in Stampersgat en daarna in Dinteloord rondleiden, dan zijn ze om. Dan zien ze dat wij snappen waar we mee bezig zijn: we investeren in waar het om gaat, in optimale productiefaciliteiten voor onze klanten. Niet in een chic kantoor. Zo willen wij werken: flexibel, open en eerlijk, met respect voor traditie, maar met het vizier op de toekomst.” ●

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark