Volautomatisch bemonsteren en verpakken

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Volautomatisch bemonsteren en verpakken

Een volautomatisch monsternamesysteem verhoogt de reproduceerbaarheid bij het nemen van monsters voor kwaliteitscontrole. Machinaal verpakken verkleint bovendien de foutkans en scheelt veel werk.

Tekst: Marjan Hammink | Beeld: WEMO-Techniek

Het nemen van een representatief monster in het kader van kwaliteitscontrole is niet ‘zakje open’, ‘zakje dicht’ en aan het eind van de dag een emmer met monsters ophalen. Reproduceerbaarheid is vereist. Dit vraagt om een goede doorsnee van het product, genomen vanuit het productieproces, op de juiste plaats, op de juiste tijd, met het juiste volume, en zonder gedoe met handmatig verpakken en etiketteren.

Wat er bij handmatig bemonsteren, vooral bij kleine batches, mis kan gaan, is dat de producten al in de vrachtwagen zitten en naar de klant onderweg zijn voordat er een kwaliteitsmonster is genomen. “Door het monsternameproces te automatiseren, is dit zo in te stellen dat je er geen omkijken naar hebt”, zegt Bob Bles, salesmanager bij WEMO-techniek. “Het gaat om een onbemande oplossing, dus geen extra loonkosten voor iemand die rondrent om tussendoor ‘de monsters te doen’ en toch verantwoordelijk is.”

Stoffig

“Momenteel zijn we met een probiotica-project bezig,” vertelt Bles vanuit Nieuwleusen. “En daar mag geen contaminatie plaatsvinden. Hygiëne, tussen batches door reinigen, kleine monsters van 100cc, zo kort mogelijke route van het monster: ons monsterverpakkingsapparaat staat daar in een cleanroom-omgeving op de samples te wachten.”

In de diervoederindustrie zit wat meer tolerantie, maar evengoed moet het daar ook allemaal netjes en hygiënisch. “We hebben het dan over tonnen productie waar van elke batch een monster van 500 gram genomen moet worden en in een stoffige omgeving ook keurig verpakt moet worden. Best een uitdaging”, verduidelijkt Bles.

GMP

Betrouwbaarheid, herleidbaarheid en representatieve monstername zijn een must als het gaat om kwaliteitsborging, met name binnen de GMP-regeling (Good Manufacturing Practice). Of het monster nu handmatig, geautomatiseerd of persluchtbediend wordt genomen op de plaatsen waar het product langskomt, het vervolgtraject van transporteren, verzamelen, verpakken en etiketteren hoort daar ook bij.

Met tientallen jaren ervaring met wereldwijde projecten in de feed, food en chemie heeft WEMO-techniek dit proces in de vingers. Het bedrijf levert de apparatuur en knowhow om – al dan niet automatisch – representatieve monsters te krijgen en zo de kwaliteit van productieprocessen te borgen. Binnen dit proces vormt de speciaal ontworpen monsterverpakkingsmachine het hart van die kwaliteitszorg. Hij verzamelt de monsters, verpakt deze in een zak en etiketteert ze daarna. Daarmee voldoet hij aan alle track & trace-eisen.

Article image of: Volautomatisch bemonsteren en verpakken
“Monsters in een ­stoffige omgeving netjes ­verpakken is best een ­uitdaging”
Bob Bles, salesmanager bij WEMO-techniek.

In één keer goed

De verpakkingsmachine is geenszins een standaardverpakker. Vanuit een standby-positie krijgt het apparaat vanuit het Manufacturing Execution System (MES-systeem) een signaal dat het etiket kan worden afgedrukt, waarmee het startcommando wordt gegeven. De bewegende vullans vult vanaf de onderkant het zakje voor een stofarme cyclus.

Doordat er een scheiding is tussen de vulruimte en de ‘schone’ kant, is de elektronische en pneumatische apparatuur beschermd en makkelijk te onderhouden. De operator houdt op afstand met statusmeldingen toezicht op de machine. Is er een melding dat de etiketten op zijn? Via de transparante deuren die toegang geven tot het functionele deel van de machine is aanvullen van verpakkingsfolie en etiketten gemakkelijk en snel uit te voeren. Bles: “Het apparaat an sich is slow motion en staat te wachten op dat ene monster, wat dan in één keer ook gegarandeerd goed verpakt moet worden. Dat kun je maar één keer doen.”

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark