Waarom inline vocht controle?
Een overmaat van vocht in een grondstof leidt veelal tot problemen in het productieproces, en/of een lagere kwaliteit van het eindproduct. Door het vochtgehalte tijdens het proces te meten en en aan te passen, kunnen tal van veel voorkomende problemen worden voorkomen.

Wat zijn de voordelen van vochtmeting?
* Verbeterde productkwaliteit
* Verhoogde efficiëntie van de fabriek
* Lagere energiekosten en minder afval
* Betere inzet van drogers
* Lagere kosten + hoge nauwkeurigheid = directe ROI
* Weinig tot geen onderhoud
* Procesoptimalisatie

Waarom Nabij-Infrarood (NIR) technologie?
MoistTechs vochtmeters gebruiken NIR technologie. Dit is een geavanceerde, snelle en niet-destructieve methode om vochtgehalte te meten. Het is een bewezen technologie die het mogelijk maakt vocht te meten zonder contact te maken met het product, zodat er geen verspilling van product is, en er onmiddellijke, nauwkeurige en herhaalbare resultaten beschikbaar komen. Voor de meting wordt een eenvoudige lichtbron gebruikt, waardoor de apparatuur langer meegaat.

Waar kan ik de sensor monteren?
Er zijn verschillende versies van de apparatuur, afhankelijk van de toepassing, zodat de sensor praktisch overal in uw proces gemonteerd kan worden. Bijvoorbeeld bij bandtransporteurs, schroeftransport, glijgoten, kettingtransporteurs, beluchte goten (airslides) ,elevatoren, cyclonen, bunkers en silo`s, pneumatisch transport.
Wij raden aan om de sensor 10 – 40 cm boven het product te installeren. Dit kan eenvoudig met behulp van de beugel aan de achterkant of bovenkant van de sensor.

In welke producten is vochtmeting met NIR mogelijk?
MoistTech heeft uitgebreide ervaring in honderden toepassingen waaronder een keur aan kleefstoffen en chemicaliën, coatings en verven, voedingsmiddelen, houtverwerking, mineralen, plastics, etc. Te noemen zijn bijvoorbeeld: hennep/cannabis, papier, textiel, tabak. MoistTech biedt on-line, at-line, in-line sensoren, maar ook laboratoriumsensoren (offline) om zo goed mogelijk aan de toepassingsbehoeften te voldoen.

Wat voor software en schermopties heb ik nodig?
Elke MoistTech sensor wordt standaard geleverd met Windows basissoftware en ongelimiteerde licenties, maar dit is niet per se nodig: de MoistTech units zijn standalone en vereisen geen software of extern uitvoerapparaat. Display-opties zijn aanvullend verkrijgbaar maar zijn niet vereist voor de werking.

Kan ik met NIR nog meer parameters meten?
Sensoren van MoistTech kunnen meer dan alleen vocht meten, ook olie, eiwitten en andere elementen die NIR absorberen zijn te meten. Verder kan ook plaatdikte/filmdikte en temperatuur worden bepaald. Nauwkeurigheid en herhaalbaarheid zijn in de range van +/- 0.01%-0.1%, afhankelijk van de toepassing.

Hoe werkt de sensor?
NIR is ongevoelig voor materiaalvariaties zoals deeltjesgrootte, materiaalhoogte & kleur. Daardoor leveren onze vochtsensoren continue, betrouwbare meetwaarden, zonder onderhoud of bijstelling. Kalibratie gebeurt eenmalig in het lab van MoistTech, zodat operators er direct mee aan de slag kunnen en met vertrouwen procesaanpassingen kunnen doorvoeren op basis van real-time metingen.
Dankzij de allernieuwste componenten kan de sensor in de meest extreme omstandigheden worden geïnstalleerd en levert hij ook betrouwbare gegevens, ongeacht haperingen of onderbrekingen van de productstroom.