Vlasverwerking in de 21ste eeuw

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
59 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Vlasverwerking in de 21ste eeuw

Keller Lufttechnik Benelux heeft samen met Depoortere NV een concept uitgewerkt voor een vlasverwerkend bedrijf in de 21ste eeuw.

In de vlasindustrie worden grote hoeveelheden materiaal zoals lange vezel, klodden, lemen en dechet geproduceerd. Bij het verwerken van deze materialen komt er stof- en productieafval vrij. Het afzuigen van deze producten door een pneumatisch transport en algemene ontstoffing garanderen een probleemloze en milieuvriendelijke verwerking van het vlas.
Project in de vlasindustrie

Depoortere en Keller werkten nauw samen om een volledige productielijn op punt te zetten voor het vlasverwerkend bedrijf van de 21ste eeuw.

Depoortere leverde vlasverwerkende machines, mechanische transport-systemen en electrische sturingen. Keller vulde dit verder aan met ontstoffingsystemen, pneumatische luchttransporten en de beveiliging tegen brand en explosie.
De jarenlange ervaring van beide bedrijven leidde tot een totaalconcept dat uitblinkt door:
– optimale plaatsbenutting
– laag energieverbruik
– up-to-date beveiliging
– ATEX
– probleemloze opstart

Ontstoffingssystemen bij het vlaszwingelen
Tijdens het productieproces zwingelen wordt er veel stof veroorzaakt door de vlaszwingelmachines, het afrollen van vlasbalen en het transport van de materialen afkomstig van de zwingel productielijn.

Ontstoffingsinstallatie
Het merendeel van de machines van het zwingelbedrijf veroorzaken stof. Een filtersysteem van 100.000m³/h ontstoft machines en pneumatische transporten.

Transport van klodden en lemen
Een belangrijk onderdeel tijdens het zwingelen is het aftransport van de materialen afkomstig van de zwingel productielijn. De lemen en klodden van de brekers, turbines en schudders worden getransporteerd naar een duvex en kloddenlijn.

Ontstoffing van de werkplaatsen
De stofafzuigingen zorgen voor de vermindering van de stofoverlast vanaf het afrollen van vlasbalen tot de laatste manipulatiestap. Het opvangen, opzuigen en de filtratie van het stof is noodzakelijk voor het milieu en het werk.

Terugluchtsysteem
80% van de gezuiverde lucht kan worden herbruikt in de productieruimte. Zeker in de winter is dit is een grote energiebesparing.

ATEX
Keller heeft een zonering voor de ontstoffingsinstallatie opgesteld.
De veiligheidsmaatregelen verminderen in eerste lijn het risico op ontvlambare bronnen. De supplementaire preventieve maatregelen door constructieve bescherming zijn ook opgenomen

Geschreven door

Lybover Recycling (BULK .ID)

BULK .ID (Lybover Recycling) is sterk in handling en separation van bulkgoederen. Lees meer