Chocolade is booming in Latijns Amerika en Van Beek schroeft een groot deel van deze chocolade op. Voor `s werelds grootste chocoladefabrikant Barry Callebaut heeft Van Beek een kokertransporteur met verwarmd casco ontworpen. Deze op maat ontworpen schroeftransporteur is in staat om vloeibare cacao op te voeren. Op diverse internationale locaties van Barry Callebaut is deze speciale kokertransporteur reeds succesvol operationeel. Afgelopen zomer startte Barry Callebaut haar eerste chocoladefabriek in Latijns-Amerika op en opnieuw kozen zij voor deze speciaal ontworpen kokertransporteur van Van Beek.
In de gevestigde markten van Europa en de Verenigde Staten kent de chocoladeverkoop een daling omdat de consument zijn uitgaven beperkt. Chocolade producenten zijn zich daarom gaan richten op groeimarkten zoals Mexico, China en Brazilië. Brazilië vertegenwoordigt op dit ogenblik ongeveer de helft van de wereldwijde groei. Het Braziliaanse chocoladeverbruik stijgt dan ook ieder jaar aanzienlijk in `booming Brasil` volgens de `Brazilian Association of Cacao, Chocolates, Candies and Byproducts Industries`.
Barry Callebaut heeft haar eerste productievestiging in Zuid-Amerika opgezet in Extrema, gelegen in de regio van Sao Paulo, Brazilië. Hiermee hoopt Barry Callebaut in te kunnen spelen op de voorspelde groei in de consumptie van chocolade producten in Latijns Amerika. Het merendeel van de cacaobonen voor de productie zal geleverd worden door een verwerkingsfabriek van Barry Callebaut in de Braziliaanse staat Bahia. Over drie jaar moet de fabriek in Extrema ongeveer 16.000 ton chocolade per jaar kunnen produceren. Voor het eerste jaar wordt gerekend op een productiecapaciteit van 50 procent. De nieuwe fabriek produceert niet alleen melkchocolade, maar ook zwarte en witte variëteiten. Daarnaast worden ook grondstoffen geproduceerd voor industriële klanten. Barry Callebaut richt zich met deze nieuwe fabriek vooral op de groeiende foodservice-industrie in Brazilië en leidinggevende chocoladeproducenten uit de regio.
In 2008 ontdekte Barry Callebaut vestiging België de schroeftransporteurs van Van Beek in een Nederlands vakblad, het contact met Van Beek was daarna snel gelegd. In samenwerking met Barry Callebaut heeft Van Beek verschillende schroeftransporteurs ontworpen voor de vestigingen in België, Frankrijk, Polen en Brazilië. De kokertransporteur met verwarmd casco voor het opvoeren en transporteren van vloeibare cacao heeft een capaciteit van 15m3 per uur en is afgeperst op 3 bar. De uitloop kan in verschillende posities gedraaid worden, dit maakt een flexibele opstelling mogelijk. De schroef heeft een kleine spoed (wat betekent dat de afstand tussen de schroefbladen kort is) waardoor een opvoerhoogte van ongeveer 3.5 meter gerealiseerd kan worden ondanks de sterke terugloop van vloeibare cacao.