Versie 5.2a van COMSOL software vrijgegeven

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Versie 5.2a van COMSOL software vrijgegeven

COMSOL, marktleider op het gebied van multifysische simulaties, heeft zojuist een nieuwe versie van haar software, COMSOL multiphysics® en Comsol server™, vrijgegeven. De software bevat vele uitbreidingen en verbeteringen, veelal ingegeven door wensen van de klanten waarbij de nadruk is gelegd op nauwkeurigheid, gebruiksgemak en productiviteit. Naast nieuwe solvers bevat versie 5.2a tools voor het aanmaken van applicaties en de distributie ervan en natuurlijk uitbreidingen op specifieke terreinen zoals elektrische, mechanische, vloeistof-mechanische, chemische analyses en optimalisatie.

COMSOL Multiphysics 5.2a bevat drie nieuwe solvers, die sneller zijn en minder geheugen vragen. De “smoothed aggregation algebraic multigrid (SA-AMG) solver” is een bijzonder efficiënte methode met name voor lineair elastische analyses, maar is ook geschikt voor andere type analyses. De “domain decomposition solver” is verder geoptimaliseerd voor grote, multifysische analyses. De domain decomposition solver stelt de gebruiker in staat om sterk gekoppelde problemen uit te rekenen. Verder is er een nieuwe expliciete solver aan COMSOL toegevoegd: de “Discontinuous Galerkin (DG)” methode voor akoestiek in het tijdsdomein.

Het complete software scala van COMSOL multiphysics® en de Application Builder is beschikbaar voor simulatiespecialisten die daarmee hun werk kunnen verpakken in apps en deze vervolgens verspreiden onder collega’s en klanten. Apps kunnen gebruikt worden door mensen zonder achtergrond in simulaties. In versie 5.2a zijn er meer mogelijkheden om Comsol server™ aan te passen en kan men video’s en hyperlinks toevoegen.
Apps kunnen worden verspreid binnen een organisatie door middel van de COMSOL client voor Windows® of een web browser welke verbinding maakt met een Comsol server™. Dit is een effectieve methode om bij te houden hoe apps worden gebruikt, zowel binnen de eigen organisatie als door klanten, zelfs wereldwijd. In deze laatste versie kunnen beheerders de opmaak en grafische stijl van de Comsol server™ in lijn maken met die van hun bedrijf.

Versie 5.2a bevat een veelvoud aan uitbreidingen, vaak als gevolg van verzoeken van onze klanten. Het betreft zowel de kern van het programma als, bijvoorbeeld, gespecialiseerde randvoorwaarden en materiaalgegevens. Ter illustratie: de tetraëder mesher is uitgebreid met de modernste optimalisatie methodiek dat eenvoudiger meshes kan genereren met relatief weinig elementen. Dit is vooral interessant voor ingewikkelde geometrieën afkomstig uit CAD bestanden.

Met COMSOL multiphysics®, Application Builder en Comsol server™ hebben specialisten de beschikking over een volledig geïntegreerde software omgeving waarmee apps, voor hun specifieke vakterrein, gemaakt kunnen worden. En dat op een aangename wijze, schaalbaar en snel.

Geschreven door

Comsol BV

COMSOL is wereldwijd leverancier van simulatiesoftware voor productontwerp en onderzoek bij technische bedrijven, onderzoeksinstituten en universiteiten. COMSOL Multiphysics® is een geïntegreerde softwareomgeving voor het modelleren van fysische fenomenen en het... Lees meer