Verdubbeling van PET-productie bij Indorama

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Verdubbeling van PET-productie bij Indorama

Het chemische concern Indorama zal in 2012 de de productie van PET (polyethylene terephthalate) in de fabriek in de Europoort in 2012 vrijwel verdubbelen, van 200.000 ton nu naar 390.000 ton per jaar.

Ook heeft het Zuidoost-Aziatische bedrijf het volledige eigendom verworven van een 24 MW kracht- en ‘utilities’-installatie op de locatie en bouwt het nieuwe silo’s en verlaadstations voor de logistieke afhandeling van de PET.

foto: Indorama gaat ook nieuwe silo’s en verlaadstations voor de logistieke afhandeling van PET

PET schaars
PET is vooral bekend als grondstof voor plastic flessen, maar wordt sinds kort ook gebruikt voor het maken van voetbalshirts voor onder andere het Nederlandse elftal. Indorama is een mondiale specialist in PET en nam onlangs ook, in een 50/50 ‘joint venture’, een PET/PTA fabriek in Italië over.

De Europese productie van PET is de laatste jaren verkrapt door sluiting van bedrijven in Polen, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Tot april lagen tevens een andere fabriek in Spanje en eentje in het Verenigd Koninkrijk stil. Door de sterke US dollar ten opzichte van de euro is bovendien de import van PET van overzee voor veel afnemers te duur en/of hadden ze geen silocapaciteit om eerder gekochte Aziatische productie op te slaan.

Het structureel en conjunctureel krappe aanbod en de hoge vraag door de naderende piek van het bottelseizoen, zorgen voor hoge prijzen. Dit geldt ook voor de twee grondstoffen voor PET; PTA (purified terephthalic acid) en MEG (mono ethylene glycol). Indorama Rotterdam produceert ook PTA.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark