Ventilec levert Unilin custom made doseersysteem

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Ventilec levert Unilin custom made doseersysteem
Article image of: Ventilec levert Unilin custom made doseersysteem
Article image of: Ventilec levert Unilin custom made doseersysteem

Ventilec heeft een maatwerk doseer- en weegsysteem gerealiseerd bij Unilin Panels, producent van houten platen en vloerbedekking. De installatie is uniek voor België en bundelt alle kwaliteiten die Ventilec in huis heeft.

Unilin Panels in Oosrozebeke (B), bekend van haar panelen voor bouw- en interieursector, werkt al jaar en dag samen met Ventilec uit Lokeren (B), specialist in machinebouw. Zo werd Ventilec ook ingeschakeld om een moeilijk doseerbaar additief – een brokkelig en kleverig materiaal – vanuit bigbags aan een productielijn van Unilin toe te voegen. Ventilec bouwde een uniek systeem waarin het al zijn kennis en kunde bundelde. “De installatie combineert alle faciliteiten waar ons bedrijf voor gekend staat, zoals het masseren van de bigbag, het afzuigen van het stof, het doseren van het additief en het transporteren van het additief via schroef- en pneumatisch transport tot het lossysteem”, zegt Michiel Thierens, projectingenieur bij Ventilec. “Dit pièce unique, dat uit één frame is opgebouwd, is helemaal op maat van de klant gebouwd. We hebben ook bijna alle onderdelen zelf ontwikkeld.”

Bigbag losstation
Ventilec bouwde twee identieke installaties. Ze staan op het gelijkvloers zodat de bigbags makkelijk zijn aan te voeren. “Een operator dient slechts een bigbag met een hijsframe op te heffen en stofdicht aan een dubbelwandige buis te koppelen; de rest gaat automatisch”, zegt Michiel Thierens. Het losstation is voorzien van een massagesysteem om product dat in de bigbag vast zit, los te kneden. Na lediging wordt de bigbag samengedrukt. Een compacte stofafzuigingsinstallatie voorkomt dat de operator met het product in contact komt. Ook kan er nooit stof terechtkomen in de hallen of in de buitenomgeving.

Twee doseerlijnen
De inhoud van de bigbags wordt via twee hoppers naar aparte doseerlijnen gevoerd. “Het voordeel van deze tweeledige lijn is dat er op verschillende snelheden kan worden gedoseerd”, zegt Michiel Thierens. “De hoppers zijn uitgerust met filters die ervoor zorgen dat al het stof in de installatie gecapteerd blijft. Omdat de stof vrij kleverig is, plaatsten we woelers onder de hoppers. Die verpulveren de brokken tot fijn product, zodanig dat je heel fijn en nauwkeurig kunt uitdoseren. Onder de hoppers zitten de doseerschroeven om te kunnen doseren op gewicht. Per unit zijn er drie weegcellen.” De doseerschroeven hebben geen gesloten blad, maar een schroeflint. De opening tussen as en lint zorgt bij dit product voor een mooi, constant debiet. Dit microdoseersysteem is één van de belangrijkste onderdelen van de installatie.

Pneumatisch transportsysteem
Alles wordt gedoseerd in het pneumatisch transportsysteem. “Het product wordt hiermee naar een cycloon gezogen”, legt Michiel Thierens uit. “Deze bestaat uit twee ontvangsthoppers met interne filterpatronen. Dankzij twee rotatiesassen is er altijd voldoende onderdruk en kan alles continu blijven draaien. Het geflenst buizenstelsel is uitgevoerd in roestvaststaal. Via een doseersluis belandt het product dan uiteindelijk in de productielijn.”

PLC-sturing
De PLC-sturing voor de hele installatie is eveneens door Ventilec ontwikkeld. “Het gaat om een continu productieproces dat een continue doseerflow moet hebben”, zegt Thierens. “Dat geldt ook tijdens het bijvullen van de hoppers. Tijdens het bijvullen bevriest de dosering op de dan geldende waarde. Na het bijvullen wordt gecontroleerd of de dosering nog overeenkomt met de gewichtsafname in de bunker. Zo nodig wordt een correctie toegepast. Het systeem steunt bovendien op een database van waaruit te zien is hoe veel er nog gedoseerd moet worden. Zo worden afwijkingen voorkomen. Alles is ter plaatse geprogrammeerd in de besturingsunit en in de bestaande PLC-systemen van Unilin.”

Onderzoek
“Elke leverancier zegt dat hij meedenkt met de klant, maar wij gaan een stapje verder”, stelt Thierens. “We hechten veel belang aan een grondig onderzoek vooraf. We hebben met de mensen van Unilin heel wat testen in onze fabriek uitgevoerd. Zo konden we goed nagaan hoe fijn we de stof moesten doseren en hoe we het best kunnen transporteren. Er is veel overlegd en samengewerkt om alles op punt te krijgen. Ook ter plaatse staan we hen voortdurend bij.” Unilin prijst eveneens de goede samenwerking met Ventilec. “Het is altijd een leer- en groeiproces”, zegt Bert Baekelandt, R&D Engineer bij Unilin. “We moeten van tijd tot tijd wel bijsturen. Maar ik ben erg tevreden over de goede communicatie met Ventilec.”

geschreven door

Logo van:Ventilec levert Unilin custom made doseersysteem

Ventilec nv

Ventilec NV specialiseert zich in de productie en montage van innovatieve installaties voor de bulk- en agrarische sector. Schroeven, mengers, elevatoren, redlers, big bag-stations, hamermolens. Maar ook pneumatische transportsystemen en... Lees meer

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer