Van Beek ontwikkelt zakkenverdichter

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Van Beek ontwikkelt zakkenverdichter

Productiebedrijven gebruiken vaak grondstoffen in zakken bij hun processen. Als een bedrijf de verwerking van de geleegde zakken niet in het proces integreert, bedreigen de lege zakken de voortgang, de veiligheid en de uitstraling van de fabriek. Om de verwerking van lege zakken zo efficiënt, goedkoop en milieuvriendelijk mogelijk te laten plaatsvinden, heeft Van Beek de zakkenverdichter ontworpen.

De zakkenverdichter is duurzaam in het gebruik, omdat alleen elektriciteit nodig is. De werking van de zakkenverdichter is even effectief als efficiënt. Via een stortkoker/valkoker vallen de lege zakken op een korte schroef in een pijp. De schroef perst de zakken door de pijp. De druk van de schroef comprimeert de zakken met circa twee derde. Met een klemband zit een eindloze zak geklemd om het eind van de pijp, waar de schroef de fijngeperste zakken in duwt.

Kostenbesparend
Het grootste voordeel van de zakkenverdichter zit hem wel in de kostenbesparing. ”Er is namelijk geen hydraulisch systeem nodig om deze pers aan te drijven. Elektriciteit is voldoende. Hierdoor is de zakkenverdichter vele malen goedkoper dan een hydraulische pers”, zegt sales engineer bij Van Beek Roel Kneepkens.

De zakkenverdichter is dus een ideale oplossing voor het persen van kleinere zakken.

Voordelen ten opzichte van andere persen
De zakkenverdichter werkt met plastic zakken, jutezakken, kartonnen zakken en combinaties daarvan. Ten opzichte van de traditionele hydraulische pers of de balenpers zijn er veel voordelen. Zo is de zakkenverdichter in rvs 304 en rvs 316 verkrijgbaar, maar natuurlijk ook in een een staal gecoate variant. De zakkenverdichter is stationair inzetbaar, maar Van Beek kan ook een mobiele variant leveren.

Voor processen in explosieve atmosfeer kan Van Beek ook een ATEX-variant van de zakkenverdichter vervaardigen. Door het gebruik van een stortkoker kan de aanvoer van nieuwe zakken voortdurend plaatsvinden.

Veilig
De eindloze zak zit in een beschermkooi. ”Die moet voorkomen dat mensen hun handen in de schroef steken”, verduidelijkt Kneepkens. Als de zak eenmaal vol zit, opent de operator de beschermkooi. ”De kooi heeft een veiligheidsschakelaar die is opgenomen in het besturingscircuit van de motor van de schroef, dus zodra iemand de kooi opent, stopt de motor. Dat is voor de veiligheid van iedereen die in de buurt van de machine komt en dit is ook conform de CE-markering”, legt Kneepkens uit.

Continuproces
”Met de kooi open en de motor uit kan de operator de eindloze zak veilig afsnijden alsof het een worst is en vervolgens een nieuw stuk zak over de koker trekken. Zodra de operator de kooi weer sluit, gaat het persproces moeiteloos verder”, vervolgt Kneepkens. De schroef heeft 30 millimeter speling tot de wand en loopt door de krachtige SEW motor nooit vast.

Geschreven door

Logo van:Van Beek ontwikkelt zakkenverdichter

Van Beek

Van Beek uit Drunen is de specialist op het gebied van hoogwaardige roestvaststalen schroeftransportsystemen en levert deze wereldwijd met name aan de chemische-, farmaceutische-, milieu- en voedingsmiddelenindustrie. Van Beek ontwerpt... Lees meer