Trilzeven: rond versus rechthoekig

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Trilzeven: rond versus rechthoekig

Trilzeven behoren tot de populairste zeefmachines op de markt. Dat is geen wonder, want deze zeef kan voor bijna alle producten worden gebruikt, behalve voor breukgevoelig stortmateriaal. Door de beweging van trilzeven die in tegenstelling tot lineaire zeven, niet alleen horizontaal, maar ook verticaal plaatsvindt, zijn trilzeven bijzonder effectief, zodat zelfs kleine trilzeven een hoge doorvoercapaciteit kunnen bereiken. Trilzeven zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende maten en uitvoeringen, waarbij de vorm van de zeef wellicht de belangrijkste rol speelt bij de keuze van de juiste machine. De vorm beïnvloedt veel verschillende aspecten van het zeefproces. De specialist voor zeeftechniek J. Engelsmann AG biedt naast rechthoekige modellen nu ook ronde trilzeven aan, die bijzondere voordelen hebben en voor sommige toepassingen zelfs de betere keuze zijn.

Rond of hoekig?
Kleine footprint, groot zeefoppervlak – de geringe ruimte die rondzeven per m² zeefoppervlak nodig hebben, is de wel grootste kracht van deze zeefmachines. Dat ligt vooral aan het feit dat het zeefoppervlak van ronde zeven in de hoogte kan worden opgebouwd. De afzonderlijke zeefdekken worden boven elkaar gestapeld, waardoor het zeefoppervlak kan worden vergroot zonder dat de machine een groter plaatsingsoppervlak nodig heeft. Daarnaast zijn rondzeven ook zeer flexibel met betrekking tot de uitlaatpositie, omdat de zeefdekken met de betreffende uitlaat in vrijwel elke positie binnen 360° kunnen worden gedraaid. Deze flexibiliteit is vooral belangrijk bij de opbouw van meerdere zeefdekken. Als onder de uitlaten bijvoorbeeld transportmiddelen zoals schroeftransporteurs vereist zijn, kunnen de uitlaten ook tegenover elkaar worden geplaatst in plaats van bijvoorbeeld onder elkaar, zodat onder de uitlaten voldoende ruimte is voor de aanbouwdelen.

Wisselende producten en zeeftaken, stijgende doorvoercapaciteiten: exploitanten van installaties waarin verschillende productiehoeveelheden of zelfs verschillende producten moeten worden gezeefd en zeeftaken moeten worden uitgevoerd, hebben flexibele productiemiddelen nodig om snel te kunnen reageren op veranderende eisen. Lange ombouw- of stilstandtijden van de installatie zijn daarbij niet wenselijk. Als het zeefoppervlak of het aantal af te scheiden fracties achteraf aangepast of gewijzigd moet worden, bieden rondzeven voordelen. De reden hiervoor ligt weer in de zeefdekken die op elkaar gestapeld kunnen worden. Omdat de afzonderlijke dekken eenvoudig op de behuizing van de machine worden geplaatst, kunnen ze ook weer gemakkelijk worden verwijderd of extra zeefdekken worden toegevoegd – zelfs op een later tijdstip. De ombouw zelf kost de bediener niet veel tijd en dankzij de vele configuratiemogelijkheden kunnen exploitanten eventueel zelfs afzien van investeringen in een nieuwe extra zeefmachine.

Ronde vormen zijn hygiënischer dan hoekige. Principieel geldt dat hoeken en randen, bijvoorbeeld in de zeeftrog, bijzonder gevoelig zijn voor afzettingen in de vorm van productresten of vuil. Deze verontreinigingen kunnen vaak slechts moeilijk restloos worden verwijderd, omdat de hoeken op hun smalste punt praktisch niet met de hand bereikbaar zijn. Ronde vormen en dus ook ronde trilzeven zijn derhalve van nature hygiënischer dan rechthoekige zeven. Maar al met kleine aanpassingen doen rechthoekige zeven inzake hygiëne echter niet onder voor de ronde modellen en kunnen eveneens zonder meer worden gebruikt in hygiënisch gevoelige branches zoals de voedings- en de farmaceutische industrie.

Of rond of hoekig de betere keuze is, is afhankelijk van de eisen van en de processen bij de exploitant. Exploitanten van zeefmachines zijn daarom vaak beter af bij leveranciers die zowel ronde als rechthoekige zeven in hun portfolio hebben en beide zeefvormen op de geschiktheid voor de betreffende klant kunnen testen. Met de uitbreiding van het tot nu toe eerder rechthoekige portfolio zeefmachines met de ronde trilzeef JEL VibRS, dekt Engelsmann nu een nog grotere verscheidenheid af om voor elke toepassing de passende zeefoplossing te vinden. De nieuwe ronde trilzeef JEL VibRS weet niet alleen te overtuigen met de karakteristieke voordelen van rondzeven, maar vooral met de hoogwaardige afwerking en de uitstekende prijs-prestatieverhouding.

Rechthoekige zeven en hygiëne
Ook rechthoekige zeefmachines kunnen worden toegepast als hoge hygiënische eisen worden gesteld – mits ze zijn geconstrueerd volgens de basisprincipes van Hygienic Design, zoals de Engelsmann trilzeef JEL Konti bewijst. Karakteristiek voor de rechthoekige zeef is de snelle vervanging van de zeef en de eenvoudige bediening. De zeef werd tot nu toe vooral gebruikt in de chemische industrie. Om de JEL Konti ook te kunnen gebruiken voor toepassingen in de voedings- en farmaceutische sector werd de zeefmachine herzien. De ontwikkelaars van Engelsmann oriënteerden zich daarbij aan richtlijnen zoals GMP/GAMP, FDA, BfR en EU 1935/2004. De tot nu toe hoekige zeeftrog is nu uitgevoerd met vergrote radii, zodat productresten niet in de hoeken van de zeef vast kunnen gaan zitten. Alle inwendige onderdelen zijn gemakkelijk toegankelijk en de afdichtingen kunnen voor de reiniging zonder gereedschap verwijderd worden. Een grondige reiniging van de zeeftrog is dus ondanks de rechthoekige vorm zonder veel moeite mogelijk. Kenmerken van Hygienic Design bevinden zich ook in het gedeelte dat niet in contact komt met het product: de minimalistisch uitgevoerde zeefbehuizing kan dankzij de gladde oppervlakken eenvoudig worden schoongeveegd en de zeef zelf is gemonteerd op een frame van ronde buizen waarop zich slechts weinig product kan afzetten.

Meer informatie icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Trilzeven: rond versus rechthoekig

J. Engelsmann AG

Engelsmann AG levert hét proces voor alle soorten stortgoederen. Sinds 1873 bieden wij proces technische oplossingen voor alle soorten stortgoed. Ons leveringsprogramma omvat zeefmachines, Big Bag vul- en losinstallaties, mixers... Lees meer