Tetra Pak Processing Systems wint Proces Innovatie Prijs

icon.highlightedarticle.dark R&D
37 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Tetra Pak Processing Systems wint Proces Innovatie Prijs

Gisteren is op Industrial Processing de Proces Innovatie Prijs uitgereikt aan Tetra Pak Processing Systems. De Proces Innovatie Prijs is een prestigieuze onderscheiding voor innovatie in de procesindustrie. In totaal beoordeelde de vakjury onder voorzitterschap van hoofdredacteur Henk Klein Gunnewiek van Solids Processing Benelux zeventien inzendingen. Uit de drie genomineerden is vervolgens Tetra Pak Processing Systems verkozen als winnaar.

Tetra Pak Processing Systems: Tetra Pak Flexline
Deze flexibele kaasproductielijn maakt het mogelijk om elke batch een andere kaassoort of een ander kaasformaat te produceren met minimaal tijd- en productverlies, gecombineerd met een reguliere, hoge productiecapaciteit en lage bemensing. Tevens geeft deze productiemethode de mogelijkheid om nieuwe kaassoorten te maken die met reguliere methoden niet of slechts tegen hoge kosten mogelijk zijn. Dit met name doordat ingrediënten toegevoegd kunnen worden aan de wrongel en niet zoals regulier aan het wei-wrongelmengsel waardoor minimale hoeveelheden verloren gaan. Hierdoor blijft het overgrote deel van de vrijkomende wei vrij van ingrediënten (residuen) waardoor deze een hoge marktwaarde behoudt als grondstof voor andere processen. Er wordt geen gebruik gemaakt van een reguliere pers maar van vacuüm om de kaas te persen en te ontdoen van vocht. Hierdoor ontstaan een korst en een vaste structuur maar wordt ook een granulaire structuur mogelijk.

De jury over de winnaar: ”Doorslaggevend hierbij zijn het radicaal andere proces van kaasproductie en het schoon blijven van de wei die daardoor een hogere marktwaarde behoudt. Daarnaast roemt de jury het grote voordeel van de mogelijkheid van kleinere batches omdat reinigen van de hele lijn niet nodig is. Dat maakt omschakelen gemakkelijker.”

Winnaar Publieksprijs
De publieksprijs is gewonnen door Log5. Het publiek kon gedurende de gehele maand september op de website kiezen tussen de drie genomineerden. Met overtuigende meerderheid is Log5 door het publiek verkozen als winnaar.
De AwCP van Log5. AwCP (Water Activity Controlled Pasteurization) is een pasteurisatiemethode met bijbehorende machinelijn voor droge producten zoals noten en zaden. Hiermee blijft de productkwaliteit zoveel mogelijk behouden, terwijl de droge producten veilig voor consumptie zijn. Het proces kent drie stappen:conditioneren, pasteuriseren en koelen. Eerst wordt het product verwarmd tot een temperatuur waarbij er bij het pasteuriseren geen condensatie op het product ontstaat. Tijdens het pasteuriseren wordt het water aan het oppervlakte van het product direct in de vaste stof opgenomen waardoor pasteurisatie plaatsvindt. Na pasteurisatie wordt het product zo snel mogelijk teruggekoeld waardoor de houdbaarheid van het product toeneemt.

De productlijn biedt een natuurlijke (zonder chemische toevoeging of productverandering) oplossing om droge producten zoals noten en zaden te pasteuriseren met behoud van productkwaliteit.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark