Tests Laborelec bewijzen energie-efficiëntie compressoren

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Tests Laborelec bewijzen energie-efficiëntie compressoren

Met de introductie van de tweede generatie toerengeregelde schroefcompressoren met inwendige permanente magneetmotor (iPM) heeft Laborelec een vergelijkende test uigevoerd inzake het energierendement van verschillende compressortypes. Een loadprofieltest werd toegepast op de verschillende Atlas Copco-compressoren uit de GA-serie: een GA 11 met een vast toerental (stationair draaiende compressor), een bestaande toerengeregelde GA 11 VSD- en de nieuwe GA 11 VSD+-compressor. Tijdens deze test leverde elk type compressor lucht volgens een specifiek verbruikersprofiel. Het profiel varieerde tussen een minimum van 9 l/s en een maximum van 29, 5 l/s gedurende een tijdsperiode die een werkweek bij een druk van 7 bar(g) moest simuleren, zoals weergegeven in het flowprofiel.

Het energiegebruik van de compressoren werd gelijktijdig gemonitord. De totale persluchtproductie en het energiegebruik gecombineerd, leverden ons het specifieke energiegebruik van de compressoren op.
Het staafdigram geeft een voorbeeld van een meting die verricht werd op de Atlas Copco 11 kW range compressoren bij 7 bar. Laborelec-metingen tonen aan dat Atlas Copco’s nieuwe GA 11 VSD+ nog eens gemiddeld 16% bespaart op energiegebruik vergeleken met de bestaande GA 11 VSD. Vergeleken met een stationair draaiende traditionele compressor bespaart de nieuwe VSD+ zelfs 45% energie bij het bovenstaande flowprofiel. Deze energiebesparingen komen nog eens bovenop de verbeterde capaciteit en een vereist vloeroppervlak dat 55% kleiner is.

Door toepassing van geoptimaliseerde en op elkaar afgestemde componenten in combinatie met een intelligent besturingssysteem, is met de GA VSD+ olie-geïnjecteerde schroefcompressor energiebesparingen tot 50% te realiseren ten opzichte van load-unload compressoren. Deze besparingen gelden bij een uitgebreid debietbereik van 20 tot 100%. Daarbij is de onderhoudsbehoefte geminimaliseerd en verhogen de robuuste componenten de bedrijfszekerheid – ook onder zware omstandigheden. De compacte en verticale opstelling in combinatie met het lage geluidsniveau maken de compressor bovendien geschikt voor toepassing in de directe nabijheid van de gebruiker.

Meer zien icon.arrow--dark

Geschreven door

Atlas Copco Compressors Nederland

Atlas Copco Compressors Nederland Atlas Copco is in 180 landen toonaangevend aanbieder van industriële productiviteitsoplossingen De vestiging van Atlas Copco in Nederland is gesitueerd in Zwijndrecht. Wij leveren lagedruk-, middendruk-, en hogedrukcompressoren, vacuümpompen, stikstofgeneratoren,... Lees meer