Teller op persluchtverbruik levert forse besparing op voor Tata Steel

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Teller op persluchtverbruik levert forse besparing op voor Tata Steel

“Het verminderen van het verbruik van perslucht, levert Tata Steel en besparing in energie op”, zegt Mark Rahusen. Hij is verantwoordelijk voor duurzaam inkopen. “We kunnen dit bereiken door gebruik te maken van de kennis van onze leveranciers”, vult Jaap van Eenennaam aan. Hij is improvement consultant bij het programma Energy Efficiency. Op deze manier levert intensieve samenwerking tussen de afdeling inkoop en het programma Energy Efficiency milieuwinst én besparing op.

“De firma Pneunet wist onze uitdaging het beste te vertalen door audits te doen op lekkages en een dashboard te ontwikkelen dat het verbruik van perslucht goed weergeeft”, aldus Mark. Het dashboard geeft een duidelijk inzicht in het verbruik van perslucht, bijvoorbeeld bij de Sinterfabriek. “Het dashboard maakte zichtbaar dat het gebruik van perslucht hier gestegen was, zonder een significante productietoename om de stijging te verklaren”, zegt Arjan Kat, voorheen onderhoudsmanager bij de Sinterfabriek. “uit onderzoek bleek dat dit te wijten was aan lekkages, onnodige camerakoeling en een trilplaat die in storing stond. Dit is opgelost. Daar bovenop doen we nu periodiek audits op lekkages. Dit levert een besparing op in het verbruik van perslucht van maar liefst 39.000 euro per jaar.”

Rijden zonder kilometerteller
“Bij veel werkeenheden is er geen dashboard en dan is het persluchtverbruik zoiets als auto rijden zonder kilometerteller”, gaat Mark verder. “Je kunt het iemand dan dus niet kwalijk nemen dat hij te hard rijdt. Daar komt bij dat de bekeuring niet naar de bestuurder van de auto gaat, maar in ons geval naar de eigenaar van de auto, lees: werkeenheid. We introduceren daarom nu bij alle werkeenheden periodieke lek-audits in combinatie met een dashboard.
Onderhoud en energieverbruik zijn gerelateerd aan elkaar, maar we concentreren ons voornamelijk op onderhoudsbudget. We zijn er ons niet altijd van bewust dat zaken als perslucht, pompen en hydraulische systemen veel energie en kosten met zich mee brengen. Dat komt mede omdat we geen inzicht hebben in het verbruik en de kost.
De centrale vraag die bij Inkoop leeft is of het verantwoord is om niet alleen de prijs mee te nemen bij inkoop, maar ook te kijken naar het energieverbruik van een installatie of onderdeel. Deze vraag is de essentie van maatschappelijk verantwoord ondernemen en het levert ook nog geld op.

Geschreven door

Pneunet Groep

In 2009 is de naam Pneunet ontstaan als zijnde het product van IPA Technical Services. IPA Technical Services had met Pneunet een eigen product dat zich richtte op energiebesparing met... Lees meer