Tandwielkasten en motorreductoren in ATEX-omgevingen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
34 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Tandwielkasten en motorreductoren in ATEX-omgevingen

Werkt u in omgevingen of aan projecten waarbij een vonkje of een oververhitting desastreuse gevolgen kan hebben? Dan zal het ATEX logo u zeker bekend voorkomen.

Over ATEX omgevingen
Binnen ATEX omgevingen worden er aanvullende eisen gesteld aan producten en diensten, zodat het gevaar op explosies tot een minimum beperkt wordt. Om te mogen werken aan ATEX machines en onderdelen (bewerken of aanpassen van) moet je als bedrijf gecertificeerd zijn of moet er een ATEX keur op een geleverd product al reeds bekend zijn.

Extra waakzaamheid en de juiste vragen
Dit betekent voor de machinebouwer een extra waakzaamheid op de gestelde eisen van de eindgebruiker en haar omgeving. Als toeleverancier binnen de maakindustrie is het daarom van groot belang om de juiste vragen te stellen zodat de klant hier goed in begeleid wordt.

Denk hierbij o.a. aan:
• Omgevingstemperaturen en koeling
• Bedrijfscycli
• Kans op vonkoverslag van materialen
• Thermisch vermogen/capaciteit van het component
• Onderhouds- en reparatie instructies
• De benodigde sensoren en/of back-up systemen.

Rapportage
Per ATEX classificatie (zones en normen) zijn er zaken van belang waar u wellicht nog niet over na hebt gedacht. Hier niet aan voldoen, kan verstrekkende gevolgen hebben, zeker in het geval van calamiteiten en bewezen aansprakelijkheid. Zorg daarom dat u ook alles goed vastlegt om problemen in de toekomst te voorkomen.

Aandrijvingen in ATEX omgevingen
Tandwielkasten en motorreductoren in deze omgevingen kunnen worden uitgerust met speciale seals (o.a. dubbel uitgevoerd, Viton, labyrinth), diverse systemen voor smering en separate koeling, speciale coating (C3 – C5 cfm ISO 12944) o.a. voor agressieve en maritieme omgevingen en daarnaast uiteraard voorzieningen voor monitoring (sensoren).

DNV-GL scheepskeur
Bij Rossi is men ook bekend met externe keuringscertificaten, zo zijn de Rossi planetaire reductoren tot 710kNm standaard voorzien van DNV-GL scheepskeur. Naast de ‘standaard’ aandrijvingen en tandwielkasten, kan Rossi ook de planetaire motorreductoren voor een ATEX omgeving leveren.

Rossi BeNeLux B.V. icon.arrow--dark

Geschreven door

Rossi BeNeLux B.V.

Rossi BeNeLux B.V. is een directe dochteronderneming van het Italiaanse Rossi Spa. Een onderneming met meer dan 65 jaar kennis en ervaring op de markt van industriële aandrijftechniek en inmiddels... Lees meer