Systeemdruk: kies de juiste veiligheid

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Systeemdruk: kies de juiste veiligheid

De wereld van appendages is divers en complex. Cryogene appendages dienen te functioneren onder extreem lage temperaturen, oplopend tot -270°C. Waar appendages binnen de stoomtechniek juist dienen te werken onder extreem hoge drukken en temperaturen. Daarbij is er nog een hele range aan appendages die daar tussen valt. Ron van de Weerd, directeur van VCC BV en A.S.E. Repair BV, heeft meer dan 30 jaar ervaring in de appendagemarkt en neemt u in een reeks artikelen mee in deze nichebranche. “Om juist duidelijkheid te verschaffen zodat mensen eenvoudig en weloverwogen hun keuze kunnen maken om de juiste appendages voor hun installatie te kiezen”, stelt Ron.

Op de juiste manier omgaan met druk
Elke industrie heeft zijn eigen kenmerken en eisen waaraan bijvoorbeeld veiligheidskleppen moeten voldoen. Of u ze nu nodig heeft voor gassen, dampen of vloeistoffen: u heeft veiligheden nodig die de overdruk voorkomen in uw systeem. Het is dan erg waardevol om de juiste veiligheid te kiezen die voldoet aan uw eisen.

Een markt met oneindige mogelijkheden
Veiligheden komen in alle soorten en maten, in diverse toepassingen voor uiteenlopende branches. De veiligheid die u zoekt voor uw systeem dient aan een aantal eisen te voldoen. Een optimale werking van het systeem, waarbij o.a. de veiligheden ook voldoen aan de geldende certificering en kwaliteitseisen. De keuze van de veiligheid heeft bijvoorbeeld invloed op de veiligheidsrisico’s van de installatie. Hoe klein de safety valve soms ook is, de potentiële invloed op een onveilige situatie is groot wanneer de overdruk niet goed wordt afgevoerd.
Daarnaast heeft de juiste veiligheid, en tijdig onderhoud daarvan, een invloed op de eventuele downtime van de installatie en daarmee ook op de (productie)kosten.

Houd rekening met deze factoren
Nu blijkt de appendagemarkt een markt te zijn met keuzes in overvloed. Verschillende type veiligheden en een legio aan fabrikanten en leveranciers. Hoe komt u tot de juiste keuze?
Er zijn namelijk verschillende factoren om rekening mee te houden:
-Hoe kiest u de juiste veiligheid en waar moet u op letten?
-Hoe behoudt u het overzicht in de hoeveelheid data en uiteenlopende datasheets met productinformatie?
-Hoe houdt u uw installatie uiteindelijk veilig en minimaliseert u risico’s?
-Hoe verhoogt u de uptime van uw installatie?
-Hoe blijft u in controle over uw eigen installatie?
-Hoe reduceert u de kosten (TKO) die gepaard gaan met de veiligheden in uw installatie?

Uw adviseur in Safety Valve Management
Terechte en relevante vragen. Waar u wellicht al gedeeltelijk antwoorden op heeft. Inmiddels heb ik meer dan 30 jaar ervaring in de appendagemarkt. We zijn destijds begonnen omdat klanten vragen hadden op het gebied van speciale appendages. Vanuit mijn persoonlijke interesse heb ik mij verdiept in het selectieproces van de juiste veiligheden en het komen tot een optimaal gebruik. Onze kennis over de nieuw-levering, installatie, repartie en onderhoud van appendages en afsluiters is door de jaren heen ontzettend gegroeid.

De komende periode neem ik jullie mee in deze wereld van veiligheden en leg ik concreet uit waar u rekening mee dient te houden. Zodat u de juiste veiligheid kiest voor uw installatie.
Ron van de Weerd, Adviseur in Safety Valve Management, Directeur VCC BV en A.S.E. Repair BV

Meer tipsicon.arrow--dark

Geschreven door

VCC BV

VCC BV (Valves & Controls) is uw partner als het aankomt op de nieuwlevering van appendages. Efficiënt en duurzaam werken staan bij ons centraal. Actief in de stoomindustrie, cryogene branche,... Lees meer