Minister Verburg van LNV stelt ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers met innovatieve ideeën om voedselverspilling in Nederland te verminderen, van de productie van voedsel tot het beschikbaarstellen aan de consument.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt hiervoor gebruik van de zogenaamde SBIR-aanbesteding van Agentschap NL. Projectvoorstellen kunnen tot en met maandag 25 oktober 2010 worden ingediend bij Agentschap NL.
In Nederland wordt maar liefst 30 tot 50% van het voedsel dat voor menselijke consumptie geschikt is, niet opgegeten, maar wordt weggegooid of gaat verloren tijdens opslag, transport, verwerking of vermarkting. Minister Verburg wil met deze SBIR ondernemers stimuleren om innovaties te ontwikkelen die voedselverspilling voorkomen of verminderen.
SBIR aanbesteding
Een SBIR aanbesteding is een competitie die bestaat uit drie fasen, namelijk onderzoek naar de haalbaarheid van een innovatie, onderzoek en ontwikkeling van de innovatie, en tot slot het op de markt brengen van een product, dienst of proces. Deze laatste fase betaalt de overheid niet. De ondernemer zorgt zelf voor de vermarkting van zijn product.
Het totale budget voor deze SBIR Vermindering Voedselverspilling bedraagt 3,15 miljoen euro. Voor een haalbaarheidsonderzoek is maximaal 40.000 euro beschikbaar. In totaal is voor de haalbaarheidsonderzoeken 900.000 euro beschikbaar.