Stofdicht doseren in farmaceutische en chemische toepassingen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
184 bekeken 30 mei 2023
Stofdichte OEB-versie van de DDSR20 2.0 dubbelschroef doseerunit
Stofdichte OEB-versie van de DDSR20 2.0 dubbelschroef doseerunit | Foto: Solids Process Solutions
Article image of: Stofdicht doseren in farmaceutische en chemische toepassingen
Piramide OEB-classificatie | Foto: Solids Process Solutions
Article image of: Stofdicht doseren in farmaceutische en chemische toepassingen
Stofdichte OEB-versie van de DDSR20 2.0 dubbelschroef doseerunit | Foto: Solids Process Solutions

Het aantal nieuwe, zeer gevaarlijke werkzame stoffen dat in de farmaceutische- en chemische industrie wordt gebruikt neemt snel toe, evenals de eisen op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk.

Onlangs slaagde Kubota Brabender Technologie er in de nieuw ontwikkelde, stofdichte OEB-versie van de DDSR20 2.0 dubbelschroef doseerunit (foto) te certificeren voor de hoogste OEB-classificatie, OEB5.

Wat maakt de DDSR20 2.0 OEB-conform?

  • Massieve flenzen met gefreesde oppervlakken: alle overdrachtspunten binnen de productruimte zijn veilig afgedicht
  • O-ringen op overdrachtspunten tussen de flenzen
  • Extra afdichting op de roerwerkafdichting en op de twee radiale pakkingringen
  • Verzegeld kijkglas: bij de lekdichtheidscontrole-opening op het tandwielmechanisme
  • Gemakkelijk te hanteren deksel, trechter en schroefbuis: snelsluitingen blijven bij demontage op het apparaat zitten
  • Zoveel mogelijk standaardonderdelen

Succesvolle druktest

Kubota Brabender Technologie voerde druktesten uit voor OEB-toepassingen op haar DDSR20 2.0 en DDSR40 2.0 dubbelschroef doseerunits. De opgebouwde druk werd vrijwel zonder verlies opgevangen, zowel stationair als in bedrijf.

De verticale uitloop uit transparant PETG, inclusief de siliconen afdichting, kan als gasdicht worden beschouwd bij een druk tot minimaal 40 mbar, zonder dat verdere accessoires nodig zijn. Ook de andere siliconen flexibels zijn gedurende langere tijd bestand tegen een druk van 30 mbar zonder zichtbaar te worden beschadigd.

Meer over OEB

Bij de fabricage van zeer gevaarlijke producten krijgen gezondheid en veiligheid op het werk de hoogste prioriteit. Maar hermetisch afgesloten processen zijn niet alleen belangrijk voor de mensen die bij de vervaardiging van een product betrokken zijn, maar ook voor het product zelf, omdat lekkage van zelfs maar een paar gram werkzame stof grote financiële verliezen kan veroorzaken.

Omdat niet alle stoffen even gevaarlijk of gevoelig zijn, worden hun gemiddelde blootstellingsconcentraties in de lucht van de werkplek gemeten over een bepaalde periode en worden hun toxiciteiten ingedeeld in categorieën, de zogenaamde “Occupational Exposure Bands” (afgekort OEB) – hoe giftiger, hoe hoger de indeling.

Potentieel gevaar

Het potentiële gevaar van een stof wordt gemeten in microgram per kubieke meter.
Het volgende voorbeeld toont aan hoe nauwkeurig de metingen zijn: OEB 5 komt overeen met een blootstelling van minder dan 1 µg/m³. Als je dit cijfer zou extrapoleren naar de grootte van het Empire State Building in New York, dan zou er in het hele gebouw niet meer dan een twintigste van een theelepel van een bepaalde stof aanwezig zijn.

Onze oplossingen voor doseren icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Stofdicht doseren in farmaceutische en chemische toepassingen

SPS | Solids Process Solutions

Exclusief Agent voor België en Nederland van : Kubota Brabender Technologie GmbH 30 jaar samenwerking en specialist in volumetrisch en gravimetrisch dosering van poeders, vezels, pellets, granulaat, rework, snippers, gravimetrisch... Lees meer