Stof onder controle met XXL-ontstoffingsfilter

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Stof onder controle met XXL-ontstoffingsfilter

Met de installatie van een mega-afzuigingsinstallatie heeft een producent van PET-schuimisolatieplaten in België ­stofvorming volledig onder controle. Deze oplossing bespaart ook nog eens flink op de energiekosten.

Tekst: Redactie Solids Processing | Beeld: Typhoon

Deze afzuiginstallatie met XXL-ontstoffingsfilter heeft een capaciteit tot wel 360.000 m³/u in één filter. De unit werd ook uitgerust met pneumatisch transport en een opslagsilo voor het bewaren van de restfracties.

Compacte bouw op maat

De installatie werd geleverd door Typhoon. Het bedrijf bouwde een onderdrukfilter dat perfect paste binnen de beschikbare ruimte in het gebouw. Dit werd mogelijk gemaakt door de diverse proces-en productielijnen te bundelen in één systeem.

“Deze afzuiginstallatie met XXL-ontstoffingsfilter heeft een capaciteit tot wel 360.000 m³/uur in één filter.”
Typhoon

Het filter werd daartoe zo ontworpen dat het – gezien zijn omvang- bestand is zijn tegen te hoge onderdrukken. De installatie beschikt over een automatisch reinigingsysteem dat met persluchtpulsen alle filtermouwen stuk voor stuk ontdoet van opgehoopt stof.

Energiebesparend afzuiginstallatie

Toepassing van frequentiegestuurde hoogrendementsventilatoren en een uitgekiende aansturing maken het afzuigdebiet nauwkeurig instelbaar. Bijvangst van deze precisie is een flinke energiebesparing die gezien de hoge energieprijzen belangrijker is dan ooit. Voor deze installatie koos Typhoon voor een filter met een platte bodem. Dit maakt het mogelijk om de volumineuze restfracties gedoseerd af te voeren, zonder risico op brugvorming en verstopping.

Over Typhoon

Typhoon uit Beveren-Leie, Waregem (België), levert niet alleen luchttechnische installaties, maar ook bigbag los- en vulstations, zakkenstortkabinetten, weeg- en doseersystemen en transport- en opslagsystemen. Een van de specialiteiten is de integratie van bijvoorbeeld zeef- en ziftinstallaties, maalmolens, sorteerders of persen in productielijnen.

Een andere discipline is de inspectie, het onderhoud en het slijtvast maken van ­industriële installaties. Aan de procesindustrie worden turnkey maatwerkoplossingen geleverd, inclusief besturing en automatisering, met focus op de sectoren voeding, kunststof, recycling en mineralen. Dit binnen Europa en daarbuiten.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark