Snel en nauwkeurig meten met In-Sight Laser Pofiler

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Snel en nauwkeurig meten met In-Sight Laser Pofiler

Met de nieuwe In-Sight Profiler van Cognex kan een onderdeel of product worden gecontroleerd aan de hand van een vooraf gedefinieerd profiel. De Profiler maakt gebruik van de gebruiksvriendelijke en intuïtieve EasyBuilder software waardoor een meting eenvoudig kan worden geïmplementeerd op bijvoorbeeld een productielijn.

De Profiler werkt in vier eenvoudige stappen:

1. Profiel bepalen
Door het projecteren van een laserlijn op het product maakt de Profiler een exact 2D-profiel. Daarbij kan zeer nauwkeurig worden bepaald wat de afmetingen zijn van het product maar bijvoorbeeld ook de breedte van een uitsparing. Met de gebruiksvriendelijke EasyBuilder software kan snel en eenvoudig een controlemeting worden ingesteld. Van het 2D-profiel worden zaken als hoogte, breedte en hoek snel en nauwkeurig gemeten. Voor verschillende applicaties kan de Profiler op deze wijze een 3D-meting vervangen.

2. Lokaliseren
Door de geavanceerde detectietechnologie van de Profiler wordt een product snel gelokaliseerd en de positionering bepaald. Hierdoor is het niet nodig om uitvoerig te testen met het positioneren van de laser of het gebruiken van dure montageaccessoires en verzekert dit een snelle implementatie.

3. Meten
Vervolgens kan het meten beginnen en maakt de Profiler van de producten die voorbij komen opnieuw een 2D-profiel. Dit wordt vergeleken met het goedgekeurde product en er wordt bepaald of eventuele afwijkingen binnen de aangegeven marges vallen. De Profiler wordt af fabriek gekalibreerd, bij ingebruikname worden meetresultaten direct in mm weergegeven.

4. Communiceren van de resultaten
Tot slot verstuurd de Profiler de meetresultaten naar bijvoorbeeld een PLC. Een pass/fail kan direct worden verstuurd naar een discrete output. De Profiler bevat verscheidene communicatieprotocollen voor een gemakkelijke integratie met PLC’s en andere industriële automatiseringscomponenten. Voor bijvoorbeeld Profinet of HMDI video output zijn geen extra modules of add-ons noodzakelijk.

Toepassingen
De mogelijkheden met de Cognex In-Sight Profiler zijn divers. Voorbeelden zijn:
– het verifiëren van portiegrootte in de voedingsmiddelenindustrie.
– het controleren van een gefreesde groef in de houtindustrie.
– het controleren van een lasnaad in de staalindustrie.
– het controleren van hoek van gebogen staal in de staalindustrie.
– Het controleren van de sluiting van een verpakking in de voedingsmiddelenindustrie.
– het meten van de uitsparing in bijvoorbeeld een remblok in de automobiele industrie.

De In-Sight Profiler heeft een aantal unieke voordelen. Zo kan er een ongelimiteerd aantal metingen worden uitgevoerd op een product. De HTML-5 webpagina interface geeft de mogelijkheid om op afstand de meetresultaten van het productieproces in te zien en te monitoren via laptop, tablet of smartphone.

Meer zien icon.arrow--dark

Geschreven door

Isotron Systems B.V.

Isotron Systems verkoopt op basis van industriële proceskennis, kwalitatief hoogwaardig geselecteerde elektronische automatiseringscomponenten en -systemen aan de industriële sector in Nederland, België en Luxemburg. Ons gamma bevat oa Cognex, PMA,... Lees meer