Smart Discharge: rechtstreeks innemen vanuit big-bags

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Smart Discharge: rechtstreeks innemen vanuit big-bags

Veel bedrijven in de diervoerindustrie nemen micro-ingrediënten, premixen en ingrediënten uit een tussenopslag, uitsluitend via silo’s in. Een klassieke maar niet altijd even praktische oplossing als het gaat om kleine hoeveelheden of contaminatiegevoelige stoffen. Dinnissen introduceert daarom een nieuw systeem waarmee grondstoffen direct vanuit de big-bag kunnen worden ingenomen. Een oplossing die ook uitkomst biedt voor bedrijven die op zoek zijn naar meer flexibiliteit of die een krapte in silo’s of premixcellen kostenefficiënt willen oplossen.

Fabrikanten van diervoeders gebruiken steeds meer (makro- of micro-) ingrediënten en premixen uit de tussenopslag om nog meer verschillende, hoogwaardige of juist op maat samengestelde producten te kunnen produceren. Vooral als het gaat om grondstoffen waarvan relatief weinig (300 g/h tot 8000 g/h) wordt gebruikt, levert het opslaan in klassieke silo’s en premixcellen veel nadelen op. Producten moeten vaak naar hoog in de fabriek gelegen silo’s worden verplaatst, terwijl silo’s en transportleidingen vervuild raken met restproducten. Het gebruik van veel verschillende grondstoffen vereist bovendien de aanwezigheid van veel kleine silo’s. Een kostbare investering.

Het nieuwe innamesysteem neemt grondstoffen voor vee-, vis- en petvoeders, direct in vanuit de big-bag. Big-bags worden daarvoor in een big-bag losstation geplaatst en automatisch aangesloten op een doseer/weegstation en het pneumatisch Slow-Flow transportsysteem. Nadat grondstoffen automatisch zijn gedoseerd of afgewogen worden ze via zuig- of blaastransport in de menger gebracht.
Het Slow-Flow transportsysteem gebruikt daarvoor lage luchtsnelheden, een relatief hoge belading en een laag energie- en gas/luchtverbruik. Het direct innemen vanuit de big-bag voorkomt contaminatie en restproducten in transportleidingen en cellen. Bij het gebruik van veel (dure) micro-ingrediënten, premixen en producten uit een tussenopslag biedt het nieuwe systeem kostenbesparing en flexibiliteit. Doordat het achterblijven van restproduct en contaminatie worden voorkomen, is het eindresultaat bij rechtstreeks innemen beter.

Tenslotte is het investeren in een systeem voor rechtstreekse productinname kostenefficiënt. Het is ook mogelijk direct in te nemen vanuit 25 kg zakken. Deze worden geplaatst in één van de Dima zakkenlosstations. De maximale capaciteit voor het rechtstreeks innemen vanuit big-bags of zakken is variabel maar ligt tussen de 10 tot 20 ton/h.

Geschreven door

Logo van:Smart Discharge: rechtstreeks innemen vanuit big-bags

Dinnissen Process Technology

Trusted by the best Bij Dinnissen zijn we er trots op dat we wereldwijd bekend staan om onze expertise, kwaliteitsproducten en innovatieve oplossingen op maat. We zijn nog trotser, dat onze klanten en medewerkers... Lees meer