Slimme formaatverstellingen: SIKO AG24 Fieldbus/IE

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Slimme formaatverstellingen: SIKO AG24 Fieldbus/IE

Het automatische verstellen van spindels en assen met een kleine motor wordt steeds meer toegepast. In plaats van het handmatig draaien aan de spindels gebeurt dit dan met drukknoppen. De vraag is of deze oplossing nog past binnen de kaders van Smart Industry en Industry 4.0. Intelligente formaatverstellingen zouden hier wel eens een oplossing kunnen bieden.

In tegenstelling tot gemotoriseerde formaatverstellingen is een intelligente actuator in staat om complexe data te delen met het besturingssysteem. Bijvoorbeeld betrouwbare detectie van de status van het proces buiten de normale range, het communiceren van deze status en eventuele foutmeldingen. Daardoor kan bijvoorbeeld aan het licht komen dat de as vervuild is en bij het volgende onderhoud moet worden schoongemaakt. In plaats van alleen procesdata geeft een SIKO intelligente actuator alle diagnostische waarden en informatie over de status door. Hierdoor kan ongeplande down-time van het proces door onderhoud aan de formaatverstellingen voorkomen.

All-in-one
Ondanks het grote vermogen en snelheid zitten alle componenten in één behuizing. Er zijn geen externe aansluitpunten nodig voor de verbinding met een controller. De AG24 heeft alleen een aansluiting nodig voor de spanning en de communicatiepoort voor het uitwisselen van data die direct verbindt met de besturing of met de volgende actuator in het netwerk. Eenvoudiger kan haast niet.

Krachtig in alle situaties
Met een maximaal koppel van 14 Nm kan deze compacte actuator zonder problemen elke manuele verstelling automatiseren. Bij een snelheid van 150 rpm is een nominale koppel van 6 Nm beschikbaar. Met de holle as met klemring en robuust fixatiepunt kan de AG24 worden toegepast op vrijwel elke machine zonder veranderingen aan de applicatie zelf. De robuuste behuizing heeft een IP65 beschermingsgraad.

Helder LCD-scherm
Met de geïntegreerde toetsen en het LCD-scherm kunnen individuele IP-adressen worden toegewezen en de absolute waarde en het ingestelde setpunt worden afgelezen en gecontroleerd. Foutmeldingen kunnen direct worden afgelezen en gecorrigeerd indien nodig zonder dat daar eerst een analyse gedaan wordt via de fieldbus. Uiteraard kunnen alle instellingen en het uitlezen ook via de PLC worden gedaan.

De SIKO AG24 is bijzonder geschikt voor applicaties met ingewikkelde manuele verstellingen die voorheen alleen met veel tijd en geld werden geautomatiseerd.

Nog niet overtuigd? Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden zijn voor uw applicatie, of vraag een gratis testkit aan!

Meer informatieicon.arrow--dark

Geschreven door

Isotron Systems B.V.

Isotron Systems verkoopt op basis van industriële proceskennis, kwalitatief hoogwaardig geselecteerde elektronische automatiseringscomponenten en -systemen aan de industriële sector in Nederland, België en Luxemburg. Ons gamma bevat oa Cognex, PMA,... Lees meer