Slimme blowercombinatie spaart energierekening

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
46 bekeken Laatste wijziging: 30 november 2023
Siert Wiersema, manager water technology business
Siert Wiersema, manager water technology business | Foto: Aerzen

Te grote (schroef)blowers en ­compressoren maken investeringen onnodig duur, vragen meer onderhoud en stuwen het energiegebruik ­omhoog. Al die lucht is vaak niet nodig. Toch is oversizing eerder regel dan uitzondering in de solidsmarkt.

Tekst: Vincent Hentzepeter | Fotografie: FOODnote

De enorme energiebesparingen die bij blowers en compressoren kunnen worden behaald, liggen voor het oprapen. Toch is hier nog te weinig aandacht voor. Bij vernieuwing van installaties doen ingenieursbureaus vaak ‘copy-paste’ van het bestek van een eerder project. Maar de compressortechnologie staat niet stil. Met inzet van de nieuwste energiezuinige compressoren – ontworpen voor efficiëntie bij een breder variabel bereik – en door de capaciteit af te stemmen op de werkelijke behoefte in plaats van pieken, vallen de initiële investeringen stukken lager uit en gaan de energiekosten fors omlaag bij minder onderhoudskosten. Bij de huidige energieprijzen verdient de aanschaf van nieuwe machines voor pneumatisch transport zich verrassend snel terug en wordt de uitstoot flink verlaagd.

Article image of: Slimme blowercombinatie spaart energierekening

Oversizing niet efficiënt

Het energieverbruik van (verouderde) compressoren en blowers kan fors omlaag, blijkt uit casestudies van Aerzen. Aerzen presenteerde deze cases tijdens een persconferentie ter ere van de lancering van de nieuwe, energiebesparende alleskunner ‘Delta Hybrid’. Deze blower/compressor is een symbiose van draaizuigerblowers en schroefcompressoren en biedt niet alleen een verhoogde energie-efficiëntie tot 20%, maar kan ook een fors hoger drukverschil – 1.500 hPa in plaats van 1.000 hPa – aan dan conventionele apparatuur.

Daarmee opereert hij een stuk zuiniger. Volgens Siert Wiersema, manager water technology business bij Aerzen, wordt het tijd dat gebruikers van schroefcompressoren kritisch gaan nadenken over de inzet van compressortechnologie, zeker nu met dit soort installaties het ‘gat’ met de draaizuigerblowers grotendeels gedicht wordt. “Wij willen ook graag geld verdienen, maar liever bieden wij de markt de meest efficiënte oplossing”, zegt Wiersema. “En laat die nu ook nog eens goedkoper uitpakken op de korte en lange termijn! De keuze valt nu al snel op high-performance machines. Die zijn dan vaak qua grootte berekend op piek­momenten, maar daardoor niet optimaal efficiënt bij nominaal gebruik, dus staat er een groot deel van de tijd een oversized, en daarmee te dure oplossing te draaien.”

“Er staat een groot deel van de tijd een oversized, en daarmee te dure ­blower te draaien”
Siert Wiersema, Manager Water Technology ­Business Western Europe.

Energiezuiniger

De Delta Hybrid heeft een groot regelbereik van 1:5 en is 25-30% energiezuiniger dan standaard blowers. Door de juiste keuze van het motorvermogen kunnen piekbelastingen tijden pneumatisch transport worden opgevangen. De nieuwe Delta Hybrids zijn ook leverbaar met geïntegreerde schakelkast, voorzien van D.O.L-, softstarter of frequentieomvormer. De kleine footprint blijft hierbij behouden. Een frequentieomvormer kan ook bij pneumatisch transport bijdragen tot optimalisatie van het energiegebruik door het luchtdebiet exact naar behoefte te regelen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark