Slagmeting op afstand: de oplossing voor baggeraars

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Slagmeting op afstand: de oplossing voor baggeraars

Modern baggermaterieel is tegenwoordig voorzien van grote aantallen hydraulische cilinders, waarvan men de slaglengte centraal wil kunnen bepalen en bewaken. De standaard lineaire wegopnemers of (hoek)encoders hebben daarbij vaak zwaar te lijden onder ruwe omstandigheden zoals water en vervuiling. Hierdoor wordt de levensduur bekort waardoor de onderhoudskosten onnodig stijgen.

Slaglengte bepalen met flowmeters
Met behulp van nauwkeurige doorstromingsmeters meten wij op ruime afstand exact de hoeveelheid hydrauliek olie die in en uit de cilinders gepompt wordt. Hieruit is de positie van de zuigerstang tot op de millimeter te herleiden.

De flowmeter is gebaseerd op het tandradmeetprincipe en genereert een nauwkeurig signaal over een groot meetbereik. Door de standaard richtingsherkenning strekt het toepassingsgebied zich uit van nauwkeurige slaglengtebepaling van grote hydraulische cilinders (bijvoorbeeld op sluizen, staalwalserijen of baggerschepen) tot precisiemetingen op testbanken. Hierbij levert deze volumedoorstromingsmeter exact hetzelfde meetsignaal als een encoder.

Wij geven altijd onafhankelijk advies
Ons assortiment biedt een brede keuze aan niveaumeters van verschillende topmerken, zodat wij voor vrijwel iedere toepassing de beste meter kunnen aanbieden. Maatwerk dus.

Wij begeleiden u – Van begin tot eind
Na het uitkiezen van het juiste meetinstrument bent u nog niet klaar. Want hoe goed de technologie van de meter ook is, de betrouwbaarheid kan volledig teniet worden gedaan door een verkeerde montage of onjuiste signaalverwerking.

Daarom assisteren wij u graag bij het gehele proces; van selectie tot montage, van kalibratie tot implementatie. Indien gewenst verzorgen wij zelfs de volledige installatie van het meetsysteem.

Geschreven door

Intercontrol Meet- en Regeltechniek B.V.

Intercontrol is leverancier van meetinstrumenten voor doorstroming, niveau, temperatuur en druk, die in vrijwel alle industriële marktsegmenten worden ingezet. Nauwkeurige metingen zijn voor u de basis voor solide procesbeheersing en... Lees meer