RVS centrifugaal ventilatoren voor een banddroger in de champignonindustrie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: RVS centrifugaal ventilatoren voor een banddroger in de champignonindustrie

Onze RVS industriële centrifugaal ventilatoren kwamen recent van pas in de champignonsector, waar men de ambitie had om volop in te zetten op kringlooplandbouw en duurzame processen. Bij Slingerland zaten we uitgebreid samen met de klant in kwestie, voor de ideale eindoplossing. Lees er hier alles over.

Industriële RVS Ventilatoren om bij te dragen aan kringlooplandbouw
Bij Slingerland zetten we onze RVS centrifugaal ventilatoren recentelijk in om bij te dragen aan kringlooplandbouw in de champignonketen. Een van de modernste kwekerijen van de wereld koesterde namelijk de ambitie om nog meer te moderniseren. Het doel? Milieubewuster kweken. Hoe? Door, naast zelf energie op te wekken, via champost (champignoncompost) ook de reststroom uit het kweekproces weer hoogwaardig in te zetten. En dus ging het bedrijf van start met de realisatie van een biomassacentrale en champostdrogerij, waarin onze industriële ventilatoren niet konden ontbreken.

Met onze centrifugaal ventilatoren bouwde men een champostdrogerij
In de champostdrogerij worden onze RVS centrifugaal ventilatoren gebruikt om in het droogproces samen te werken met een banddroger. Tijdens dit droogproces wordt de champost gedroogd, om vervolgens verwerkt te worden tot pallets. Deze pallets dienen als duurzame vervanger voor kunstmest. Als dat geen mooie cirkelbeweging is! De drooginstallatie wordt voorzien van energie door een bio-energiecentrale. Deze energiecentrale levert warmte en elektra, opgewekt uit regionaal snoeihout en verkregen uit duurzaam bosbeheer.

Welke industrie ventilatoren RVS hebben wij precies ingezet?
Slingerland leverde voor dit project 8 RVS centrifugaal ventilatoren, met elk een capaciteit van 150.000 m3/h bij 1200 Pa bij 60°C. Deze industriële ventilatoren zijn uitgerust met een 110kW 6-polige WEG-motor. De delen die in contact komen met de luchtstroom bestaan uit RVS 304 en de motorstoel, die uit staal bestaat, is voorzien van een speciale coating. De ventilatoren zijn vervaardigd in een ATEX-uitvoering met EX-aanzuigconus geschikt voor Zone 22.

De klasse III RVS waaier is voorzien van achterwaarts gebogen schoepen, inclusief contraschoepen op de achterzijde om onderdruk te creëren bij de as doorvoer en om stofbelasting bij as afdichting te verminderen. Daarnaast zijn de RVS centrifugaal ventilatoren voorzien van een as afdichting met koperen ring, geschikt voor een ATEX-situatie en bestendig tegen hogere temperaturen. De ventilator is daarbovenop uitgerust met een aluminium koelwaaier, voor extra motorkoeling.

Ten slotte hebben we in het huis van de ventilator 2 inspectiedeuren voorzien, voor tussentijdse inspecties en reinigingsmogelijkheden. Er is ook een IFM EX-speedsensor aangebracht, zodat men de ventilator extra kan beveiligen tegen overspeed. Het ventilatorhuis is in 3 delen geproduceerd om compacter te kunnen transporteren en is eenvoudig te onderhouden. Bij afname is er een FAT-test gedaan, inclusief runningtest op maximaal toerental. We leverden de ventilator af met een balanceerrapport, materiaalcertificaten, coatingcertificaat en sensor functietest.

Project waarbij je onze RVS centrifugaal ventilatoren wel kunt gebruiken? Contacteer ons!
Zo vormden onze RVS 304 centrifugaal ventilatoren een prachtige oplossing voor een unieke situatie. Ook voor vezeldroging, zoals in dit vergelijkbare project, en voor een drooginstallatie van veevoederindustrie kwamen ze bovendien als geroepen. Heb ook jij een project of bedrijf waarbij onze industriële ventilatoren ondersteuning kunnen bieden? We zitten graag met je samen tijdens een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te overlopen!

Centrifugaal ventilatoren icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:RVS centrifugaal ventilatoren voor een banddroger in de champignonindustrie

Slingerland Techniek BV

Leverancier van industriële ventilatoren sinds 1990 Lees meer