Roterende magneet reinigt poeder zonder productiestop

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Roterende magneet reinigt poeder zonder productiestop

Goudsmit Magnetics uit Waalre brengt sinds kort een roterende Cleanflow magneetscheider op de markt die geschikt is voor plaatsing in vrije valleidingen in een continu proces, geschikt voor het afscheiding van metaaldeeltjes vanaf 30 µm uit poeders en granulaten.

Reiniging vindt plaats zonder de productstroom te stoppen; een uitdrukkelijke wens van een klant die blikken melkpoeder wilde recyclen in een doorlopend proces. Tijdens de reinigingscyclus blijven de magneten in de productstroom aanwezig. Dit verzekert de gebruiker ervan dat er tijdens de reiniging geen ijzer in het product terugvalt; iets wat bij andere systemen regelmatig een probleem was. De unit is toepasbaar in onder meer de chemische, keramische, kunststof en recyclingindustrie. In dat laatste geval voor onder meer het metaalvrij maken van kunststof of rubber korrels.

Werking
De magneetstaven in de Cleanflow magneetscheider filteren metaaldeeltjes en paramagnetische deeltjes vanaf 30 µm uit poeders en granulaire producten. De scheider is geschikt voor een hoge capaciteit productstromen (tot ca 60 m3/uur) en onderscheidt zich door de zeer hoge magnetische fluxdichtheid van meer dan 9.000 gauss op het contactoppervlak van de staven. Het nadeel van vettig (melk)poeder is dat dit product niet goed doorstroomt; de reden waarom de magneetstaven roteren in de productstroom. Dit zorgt ervoor dat de staven schoon blijven en de metaalvervuiling optimaal in contact komt met de magneten. Het resultaat is niet alleen een hoge separatiegraad maar ook een hoge capaciteit van de metaalscheiding.
Werking: Zie youtube film

Reiniging
Bij veel magneetscheiders dienen de magneten tijdens een reinigingscyclus uit het huis gehaald te worden om de gevangen metaaldeeltjes mee naar buiten te verhuizen. Maar uit ervaring weet Goudsmit dat bij deze methode het gevaar bestaat dat er metaal terugvalt in de productstroom en dat onderbreking van de productie nodig is om de scheider te kunnen reinigen. Daarom heeft het bedrijf dit nieuwe systeem zo geconstrueerd dat de magneten tijdens de reiniging in de productstroom aanwezig blijven. Alleen de -met metaal vervuilde- hulzen die om de magneetstaven zitten, bewegen samen met de metaaldeeltjes naar buiten en worden vervangen door een schone buis. Op deze manier is het mogelijk de magneet te reinigen zonder de productie te stoppen.

Bekijk de innovatieicon.arrow--dark

Geschreven door

Goudsmit Magnetic Systems B.V.

Goudsmit magnetics; Driven by magnetism since 1959 Goudsmit Magnetics Group is een internationale industriële onderneming die zich toelegt op het ontwerpen en vervaardigen van magneten en magneetsystemen voor metaalseparatie, recycling,... Lees meer