Recyclebare bigbag liners

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Recyclebare bigbag liners

Bigbag liners, of FIBC liners, zijn essentieel om producten te beschermen tijdens opslag. Liners vormen een extra barrière tegen ongewenst ongedierte, besmetting, vochtigheid, zuurstof en meer. Masterpack levert een nieuwe, recyclebare PE voering die al bij de fabricage minder afval produceert.

Wat moet u weten over liners voor FIBC’s?
Hoe werken ze en welk type liners moet u gebruiken voor een duurzame toeleveringsketen?

Wat doen bigbag liners?
Bigbag liners zijn letterlijk een extra laag en barrière binnen de FIBC. Dit wordt gebruikt om het verpakte product nog beter te beschermen. Een FIBC zelf is gemaakt van geweven polypropyleen. Hier kan min of meer vervuiling doorheen, het product kan uit de FIBC vallen en er kan vocht doorheen komen.
Liners dichten deze gaten af en beschermen de producten tegen ongedierte, vocht en, in het geval van Modified Atmosphere Packaging, zelfs tegen zuurstof. Afhankelijk van de behoeften van een klant, zitten de voeringen ofwel apart in de zak, of ze worden direct aan de FIBC bevestigd – door ze te naaien of te lijmen. Het voordeel van losse liners is dat ze eruit gehaald kunnen worden om de FIBC opnieuw te gebruiken. Voor tassen waar de voering aan vastgelijmd of genaaid is, is dit – nog – niet het geval. Andere voordelen van liners zijn dat ze antistatische eigenschappen kunnen hebben, chemische bestendigheid bieden en ook helpen bij het veilig vullen en lossen.

Waar zijn bigbag liners van gemaakt?
De meeste liners zijn gemaakt van PE, eventueel gecombineerd met PA en AL, maar al onze liners zijn gemaakt om aan uw behoeften te voldoen.

•Geleidende voering:
Deze zijn gemaakt van met koolstof beladen polyethyleen. Dit creëert een voor de hand liggend pad voor statische elektriciteit om te ontsnappen. Dit verkleint de kans op explosies bij het werken met droge voedingsproducten zoals meel of zetmeel.

•Aluminium voering:
Aluminium liners worden gebruikt wanneer producten een volledig lekvrije zak nodig hebben.

•Antistatische dissipatieve liners:
Dissipatieve Big Bag-liners zijn ideaal voor situaties waar statische controle cruciaal is en kunnen worden gebruikt in cleanrooms en onderzoeksvelden.

•OPP gemetaliseerde voering:
Gemetalliseerd georiënteerd polypropyleen (OPP) is een voering met ultrahoge barrière die maximale bescherming biedt van zuurstof- en vochtgevoelige producten, waarvoor de houdbaarheid moet worden verlengd. OPP gemetalliseerde voeringen zijn een kosteneffectief en lichter alternatief voor aluminium voeringen.

•EVOH-voering:
EVOH-liners worden gebruikt om lekvrije zakken te maken. Deze liners bestaan uit verschillende lagen gemaakt van een mix van materialen om zuurstof buiten te houden. Dit maakt ze erg populair in de voedingsindustrie en voor producten met een sterke geur.

Liners en duurzaamheid
Voeringen zijn een uitdaging op het gebied van duurzaamheid als ze niet van de bigbag kunnen worden gescheiden, want dan kan de tas niet worden gerecycled. Gezien de aard van de materialen waarvan de voeringen zijn gemaakt, zijn de voeringen zelf bovendien ook moeilijk te recyclen.
Masterpack bestrijdt dit op twee manieren: allereerst door zo min mogelijk materiaal te gebruiken. Ten tweede werken we aan het maken van recyclebare liners.

Minder afval
De traditionele manier om voeringen te maken, is door ze te snijden en te vormen uit grote buisvormige PE-folie, de zogenaamde flesvormige voering. Dit is zelden nauwkeurig en moet vaak nog verder op maat worden gemaakt, wat leidt tot onnodig afvalmateriaal.
Masterpack doet het anders. We ontwerpen en fabriceren PE-folies die precies de juiste maat hebben voor onze op maat gemaakte liners, zodat we geen overtollig materiaal hoeven te snijden. Dit bespaart 10 tot 20 procent afval per voering en tonnen kilo’s op jaarbasis.

Recyclebare voering
Liners die AL of PA bevatten, kunnen niet worden gerecycled. Dit was een grote hindernis om ons product zo duurzaam mogelijk te maken, maar nu hebben we de oplossing.
We hebben de PA en ALU kunnen vervangen door speciale PE-types, waardoor liners zijn ontstaan die alle kenmerken hebben waar onze klanten naar op zoek zijn. Tests tonen aan dat de beschermingsniveaus 5 tot 8 keer beter zijn dan bij de standaard barrièreliners. Onze voeringen zijn nu duurzamer dan ooit en houden uw product nog steeds veilig. Lees meer over onze recyclebare liners op onze website.

Hoe de liners op de juiste manier af te sluiten?
Bent u op zoek naar een nieuwe leverancier voor bigbags en liners? Lees onze blog op onze website over het kiezen van de juiste liner en hoe deze perfect te gebruiken.

Lees meer over onze producten icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Recyclebare bigbag liners

Masterpack Group BV

Tailor Made Bulk Packaging Solutions Masterpack Group is een toonaangevende ontwikkelaar van hoogwaardige verpakkingsoplossingen. Met bijna 100 jaar ervaring onderscheiden we ons van onze concurrenten door ervoor te kiezen geen “one size fits all” -producent... Lees meer