Radartechnologie maakt een einde aan downtime

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
32 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Radartechnologie maakt een einde aan downtime

Elk bedrijf dat werkt met (vloeibare of vaste) levensmiddelen zal het herkennen; ongeplande downtime. Een defecte schakelaar, een onnauwkeurige meting, kalibratie van een instrument, een calamiteit; we kunnen allerlei redenen bedenken waarom downtime optreedt. Wat als we vertellen dat de kans op stilstand in het proces is te verkleinen met één meettechniek? De oplossing schuilt in contactloze radarmetingen.

Bovenop de tank

Radarsensoren worden bovenop de tank gemonteerd. Drukopnemers, die nu veel gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie, zitten onderop de tank. Bij vervanging of reparatie moet de tank leeg zijn. Bij radar hoeft dit niet. Radarsensoren zijn geschikt voor alle tankhoogtes. Bij een drukopnemer moet men verschalen of verschillende drukbereiken gebruiken. Ook de kans op calamiteiten wordt verkleind. Wanneer de sensor bovenop de tank zit, komen medewerkers bij onderhoud veel minder snel in contact met het medium.

Geen kalibratie

Radartechnologie maakt het mogelijk niveau te meten met een sensor die nooit gekalibreerd hoeft te worden. De sensor wordt plug and play geleverd, vooraf ingesteld en kan zelfs op de gewenste meetafstand af fabriek ingeregeld worden. Het proces stil leggen voor kalibratie is niet meer nodig.

Contactloos en hygiënisch

Radarmetingen zijn contactloos. De kans op aanhechting is uitgesloten. Radarsensoren bevatten geen kwetsbare delen, zoals membranen. Dit geeft de sensor een hoge meetzekerheid, doordat deze niet wordt aangetast door het product. Contactloos meten is bovendien ontzettend schoon. De sensor komt nooit in aanraking met het product. Er is geen gat of inlassok in de bodem van de tank, die vaak oorzaak zijn van hygiëneproblemen. Radarsensoren worden bovendien geleverd met de relevante hygiënekeurmerken FDA en EG 1935/2004.

100% zeker

Radar is een continue niveaumeting. Dat betekent dat op elk gewenst moment van de dag de actuele inhoud van de tank wordt gemeten. De kans dat het proces stil komt te liggen omdat er geen of te weinig product meer is door een inschattingsfout, is verleden tijd. “What you see is what you got.”

Vriendelijk geprijsd

VEGA is specialist in niveau- en drukmeettechniek. Door focus kan het bedrijf al meer dan 60 jaar de beste technologie leveren en is het marktleider in radartechniek. Resultaat is de ontwikkeling van de BASIC serie. VEGAPULS BASIC radarsensoren zijn geschikt voor standaard productieprocessen en heel vriendelijk geprijsd. Radar niveaumeten is ineens binnen bereik voor sectoren met minder zware procesomstandigheden, zoals de voedingsmiddelenindustrie.

VEGAPULS BASIC

VEGAPULS BASIC radarsensoren zijn verkrijgbaar in alle noodzakelijke, gestandaardiseerde uitvoeringen. Ze maken gebruik van 80 GHz radartechnologie en zijn uitgevoerd met uitgangen variërend van 4 … 20 mA, Modbus tot HART. De sensoren zijn voorzien van een kunststof behuizing en verkrijgbaar met of zonder display. De radarmetingen zijn eenvoudig te bedienen met een Smartphone, Tablet of via Bluetooth. Naast radarsensoren bevat de BASIC serie ook andere meetsensoren, zoals drukopnemers en drukschakelaars.

Meer weten? icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Radartechnologie maakt een einde aan downtime

VEGA Meet- en Regeltechniek

Specialist in niveau-, schakel- en drukmeettechniek Lees meer