Primeur: grassap-fabriek voor duurzaam strooizout geopend

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Primeur: grassap-fabriek voor duurzaam strooizout geopend
Article image of: Primeur: grassap-fabriek voor duurzaam strooizout geopend

Op 6 maart 2020 is in de Noord-Hollandse plaats Broek op Langedijk de eerste fabriek ter wereld geopend waar bermgras wordt omgezet in sap voor gladheidsbestrijding en vezels voor verkeersborden en wegmeubilair.

Het project Grass2Grit in 2017 is gestart en nu klaar voor de praktijkproef. Van maart 2020 tot eind 2022 wordt getest met het groene strooizout op de openbare weg. Een deel van de N504, ten noorden van Alkmaar, is proeftracé.

Om de bermen aantrekkelijk te maken voor bloemen, kruiden en insecten (en dus de biodiversiteit) wordt het gras een of twee keer per jaar gemaaid en afgevoerd. Grass2grit ziet dit bermgras niet als afval maar als een grondstof- en inkomstenbron. Het is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook ruim voorhanden, want 3 procent van Nederland bestaat uit bermen. Het gras kan worden gebruikt voor gladheidsbestrijding en als milieuvriendelijke grondstof voor bijvoorbeeld verkeersborden, beschoeiing en paaltjes.

Meer zien icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer