Preventief onderhoud is beter dan correctief onderhoud? Nadenken loont!

icon.highlightedarticle.dark Onderhoud Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Preventief onderhoud is beter dan correctief onderhoud? Nadenken loont!
Article image of: Preventief onderhoud is beter dan correctief onderhoud? Nadenken loont!

Onderhoud filter
Voor het goed functioneren van een Fiktech Vortex koeler, zuig/perspomp, venturi, luchtmes of blaasmond (nozzle) is het regelmatig inspecteren van het luchtfilter nodig.

De door perslucht aangedreven componenten met een gekalibreerde spleet – veelal 50 μm – zijn gevoelig voor verontreinigingen zoals stof en olie. Deze deeltjes kunnen de spleet deels verstoppen, waardoor de blaaskracht en gelijkmatige verdeling van de luchtstroom verstoord raken.

Componenten die worden gevoed door een zijkanaalventilator zijn veelal minder gevoelig voor (licht) verontreinigde lucht vanwege de bredere spleetopening variërend tussen 0,5 – 2,0 mm. Echter bij – onder meer – toepassing in de voedingsmiddelenindustrie en elektronica, is een hoge mate van reinheid van de toegevoerde lucht een absolute eis! Hier worden over het algemeen HEPA-filters toegepast. Het resultaat van een vervuild filter t.g.v. een hoge drukval: hoger energieverbruik en een lager luchtdebiet.

In tegenstelling tot filter/afscheiders ten behoeve van industriële ontstoffing, die vaak zijn voorzien van een automatisch reinigingssysteem, zijn de bij deze applicaties ingezette filters niet bedoeld voor semipermanent gebruik.

Welke opties heeft een gebruiker dán om zijn proceslucht schoon te houden?

Soms kan tijdelijk worden volstaan met het handmatig reinigen van een filterpatroon, bijvoorbeeld in een ruimte waar alléén omgevingsstof aanwezig is.

Op den duur is altijd vervanging nodig, omdat het filtermateriaal inwendig verzadigd / vervuild is.

De enige manier om een technische installatie in optimale conditie te houden is door onderhoud uit te voeren. Dit kan zowel preventief & gepland als correctief & niet gepland. Het grote voordeel van regulier preventief onderhoud is duidelijk: een veel kleinere kans op ongewenste productiestilstand en storingen.

Frequentie van reiniging / onderhoud.
In de systeembeschrijving staat de frequentie van schoonmaken of vervangen van het filter. Het filter dient minimaal 1 x per jaar worden vervangen.

Een fraai (??) voorbeeld van een vervuild filterpatroon wordt hier getoond. Ten gevolge van oliehoudende lucht is het filtermateriaal volledig in elkaar gezogen met de beschreven gevolgen van dien.

geschreven door

Fiktech B.V. - Productieoptimalisatie

Productieoptimalisatie, Luchtmessen & Vortex Schakelkast Koelers: FIKTECH – Fikkers Industriële Knowhow & Techniek – heeft ruim 40 jaar ervaring in het oplossen van technische problemen in praktisch alle industrieën. FIKTECH... Lees meer

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer