Poedercoaten met infrarood oven op zonne-energie scheelt 40%

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 3 juni 2024
Opening Trioliets duurzame poedercoatinstallatie
Opening Trioliets duurzame poedercoatinstallatie | Foto: Trioliet

Poedercoaten op zonne-energie in plaats van gas en volgens een innovatieve opzet kost 40% minder energie, merkt Trioliet, producent van veevoertechnologie. De nieuwe poedercoatinginstallatie verhoogt bovendien de productiecapaciteit.

Duurzaam poedercoaten

Vergeleken met de vorige installatie is het poedercoaten bij Trioliet, producent van voermengwagens, kuilvoersnijders en voerrobots, nu een stuk duurzamer en met een beter coatingresultaat.

Alles gaat nu elektrisch en op groene energie die de voertechniekspecialist op eigen dak produceert. De nieuwe poedercoatinstallatie werd op 25 april 2024 officieel in gebruik genomen in Oldenzaal.

Sneller poedercoaten met minder energie

De nieuwe poedercoatlijn heeft één enkele oven en niet twee, zoals bij de oude opstelling. Daarbij heeft de conventionele gasoven in deze opzet plaatsgemaakt voor een energiezuinige infraroodoven. De straal- en poedercabines gebruiken bovendien zonne-energie van 4.400 zonnepanelen op het dak van de productiehallen.

“Met 4.400 zonnepanelen op het dak van de productiehallen is Trioliet vrijwel zelfvoorzienend”
Jeroen Meijerink, Trioliet

Speciaal ontwikkelde poedercoating

Verder is een groot deel van de energiebesparing te danken aan een nieuwe, speciaal ontwikkelde coating. Deze kan direct worden aangebracht zonder de onderdelen tussendoor te hoeven verwarmen. Dat spaart een oven uit, met een verbruik van 75.000 m³ aardgas per jaar.

Betere corrosiebestendigheid

Per saldo realiseert Trioliet met dit geoptimaliseerde proces een snellere doorlooptijd met minder energie. Mooi meegenomen is dat de kwaliteit van het eindproduct flink beter is, mede doordat de corrosiebestendigheid van het materiaal met ruim 30% verbeterd is.

De poedercoatinstallatie
De poedercoatinstallatie | foto:Trioliet
De poedercoatinstallatie
De poedercoatinstallatie | foto:Trioliet

Trioliet heeft met deze modernisering volledig grip op zijn poedercoatproces. Het railsysteem van de poedercoater heeft een zogenoemde Power & Free systeem, een hangbaan die de hele installatie aanstuurt.

Het systeem houdt van elk onderdeel dat via de transportketting de installatie doorloopt de data bij. Het gaat onder meer om artikelnummer, kleur, straalrecept, droogtijd en moffeltijd.

In deze hal drogen de gepoedercoate onderdelen na
In deze hal drogen de gepoedercoate onderdelen na | foto: Trioliet

Terugverdientijd 5 jaar

PR-manager Jeroen Meijerink van Trioliet verwacht dat de investering in duurzaamheid zich ook financieel zal uitbetalen. “De investeringskosten waren aanzienlijk. Maar met deze investering investeren we in duurzaamheid en kunnen we de kwaliteit langdurig waarborgen.”

Bovendien was de oude installatie zo goed als ‘op’.

“Het uitbesteden van poedercoaten is vrij kostbaar. Hierdoor zijn de investeringskosten relatief snel terugverdiend, waarschijnlijk binnen 50 tot 60 maanden.”

Profile picture of Drs. Vincent Hentzepeter

Geschreven door Drs. Vincent Hentzepeter

Lees meer van Drs. Vincent Hentzepeter icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark